Examen periòdic d'Andorra
Stop Violències torna a dur a l'ONU l'afer de l'avortament
L’associació feminista insisteix a recomanar que el Principat legalitzi la interrupció voluntària de l’embaràs
L’Associació Stop Violències, que presideix Vanessa Mendoza Cortés, ha tornat a dur a l’Organització de les Nacions Unides (ONU) l’afer de la despenalització de l’avortament a Andorra. Ho ha fet a través d’un informe que l’entitat ha elaborat a mitjan període de revisió del tercer cicle de l’examen periòdic universal (UPR) de l’ONU corresponent al Principat.
L’entitat, en la conclusió del seu informe, fa deu recomanacions a Andorra, la primera de les quals és que es despenalitzi l’avortament, eliminant del Codi Penal l’article 108 que castiga amb una pena de presó de tres mesos a tres anys i inhabilitació per exercir qualsevol professió sanitària de fins a deu anys qui produeixi l’avortament d’una dona amb el seu consentiment. Aquest article del Codi Penal del Principat també castiga amb una pena d’arrest la dona que produeixi el seu avortament o consenti que una altra persona l’hi provoqui.
L’entitat celebra, però, que arran de les eleccions de l’abril “el Govern hagi expressat la seva voluntat de no treure del Codi Penal l’avortament però sí de ser més permissiu amb ell”. Indica que, segons la premsa local, vol despenalitzar l’avortament, però no legalitzar-lo. “No sabem gaire bé com es garantirà el dret i l’accés a l’avortament si això succeeix. Però celebrem que comenci a ser motiu de debat”, es manifesta des de l’associació.
“Avortar a casa”
Stop Violències també vol que al Principat es generin serveis que realment donin accés a la interrupció voluntària de l’embaràs i que es garanteixi aquest dret. “Les dones a Andorra volem avortar a casa”, assenyalen a l’informe adreçat a les Nacions Unides. Ho fan després de denunciar “les carències” que, segons l’associació, té el servei integral d’atenció a la dona (SIAD) creat el 2020. “Aquest servei públic no satisfà les necessitats de les dones en matèria de drets sexuals i reproductius”, afegeix.
Stop Violències assegura que “no hi ha una unitat especial a Andorra que pugui atendre ja no un avortament voluntari, sinó un avortament espontani”, i que el país “no té incubadores per a nadons prematurs, les famílies han de desplaçar-se a Barcelona assumint la majoria dels costos”.
L’associació en defensa dels drets de les dones també continua recomanant equips especialitzats i multidisciplinaris en serveis públics com ara l’hospital i la policia, així com un jutjat especialitzat en violències envers les dones. Igualment, indica que el Principat “necessita un pla estable de formació en violència de gènere i igualtat per a tots els serveis públics”.
D’altra banda, a l’informe l’associació denuncia que “el departament d’Educació andorrà en lloc de promoure la igualtat de tracte i la no-discriminació amb polítiques educatives que combatin la cultura de la violació, du a terme algunes pràctiques que fomenten aquesta cultura. Com ara tenir polítiques educatives enfocades en els estigmes que comporta algunes maneres de vestir”. Assenyala que el departament d’Educació “ha implantat uns protocols de vestimenta a les escoles públiques, on s’imposa una forma de vestir i en restringeixen d’altres reproduint vells estigmes de culpa cap a la menor que rep l’agressió i a justificar l’agressor”. És per això que demana que es retirin els protocols de vestimenta dels instituts del país i es faci una veritable pedagogia contra la cultura de la violació.
Prestigi de les institucions
Stop Violències també recomana a Andorra que es retiri l’article 325 del Codi Penal que castiga els delictes contra el prestigi de les institucions i que el país s’adeqüi als estàndards internacionals en matèria del delicte de difamació contra les institucions.
En les seves recomanacions, Stop Violències també recorda els mitjans de comunicació, en demanar que l’Estat andorrà “creï un mecanisme de denúncia independent que sigui vinculant per aturar i controlar els abusos de poder a la premsa”, i que “es garanteixi l’exercici de la llibertat d’expressió sense por de les coaccions, denúncies i persecució per part de l’Estat i/o els seus mitjans de comunicació”.
Per últim, i amb referència a la imputació de Mendoza per un delicte contra el prestigi de les institucions, des de l’entitat es demana que es retirin els càrrecs contra la presidenta de l’associació Stop Violències, i que el Govern reparteixi recursos públics amb l’associació sense ser discriminada perquè incomodi.