rEPORTATGE

48 anys damunt l'escenari

Espectacle, música i tradició s’uneixen un cop més a la representació anual del Retaule de Sant Ermengol

Imatge de la representació en la nit d'estrena d'enguanyc.sans

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Espectacle, música i tradició s’uneixen un cop més a la representació anual del Retaule de Sant Ermengol, un muntatge que porta representant-se des del 1957 i que enguany afegeix una escena més a les dinou que conformaven l’escenificació. “Cada any mirem d’aportar alguns elements nous, i aquest 2023 hem decidit afegir una escena que expliqui el viatge de Sant Ermengol a Roma per reunir-se amb el Papa”, va explicar Xavier Piguillem, el director artístic del retaule.

L’altra de les novetats es produeix a escala tècnica, l’espectacle comptarà amb unes projeccions que donaran a conèixer la data en algunes de les escenes més representatives.

Segons Piguillem, enguany són setanta les persones que participen en el muntatge de l’espectacle, comptant actrius, actors i l’equip tècnic; la majoria provinents de la Seu, l’Alt Urgell i Andorra: “És bonic com persones de diferents edats, professions, idees i creences es posen d’acord per dur a terme l’espectacle”, va reflexionar Piguillem, afegint que encara estan patint les conseqüències de la pandèmia: “A la gent gran li ha costat tornar”. Tot i així, els assajos iniciats uns quinze dies abans de l’estrena es van realitzar sense cap tipus d’entrebanc i segons Piguillem: “l’estrena va ser un èxit. Sempre queden algunes coses a millorar, però estem molt contents tant del resultat com de l’assistència del públic.” El director artístic també va posar en valor l’enclavament de l’espectacle: “El Claustre de Santa Maria d’Urgell és únic. Tota l’obra està pensada per representar-se en aquest espai increïble, i realment no es podria escenificar enlloc més”.

El retaule de Sant Ermengol narra la vida del que va ser Bisbe de la Seu entre els anys 1010 i 1035 i un personatge destacat dins de la història de Catalunya durant el segle VI i que s’ha convertit en un clàssic sobre el romànic del claustre. Des de la seva primera representació, el 1957 només ha patit dues interrupcions perllongades, una l’any 1975 i l’altra el 1995, va ser el 2004 que es va tornar a recuperar i des de llavors es representa un cop l’any. Aquesta darrera edició es va estrenar el passat 2 d’agost i s'hi podrà assistir fins al 10 d’agost cada nit a les 22 h a la catedral.

tracking