memòria del 2022

Els bancs van fer seixanta declaracions de sospita a la Uifand

L’organisme en va rebre un total de 64 l’any passat, un nombre similar al del 2021

El cap de la Uifand, Carles Fiñana, en una roda de premsa.ARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les entitats bancàries del Principat van realitzar l’any passat seixanta declaracions d’operacions de sospita de blanqueig de capitals i finançament del terrorisme davant la Unitat d’Intel·ligència Financera (Uifand). Així s’indica en la memòria del 2022 del regulador publicada fa uns dies en què s’assenyala que l’entitat va rebre un total de 64 declaracions d’operacions de sospita. A les seixanta dels bancs s’han d’afegir una d’un notari, dues de proveïdors de serveis a societats i una d’una entitat de gir postal.

El nombre de declaracions de sospita es manté pràcticament igual que al del 2021, ja que ha disminuït en una sola (van ser 65), però la diferència radica que el sector financer bancari n’ha presentat més, quasi un 10%, mentre que per a la resta, el tipus de subjecte obligat és menor. D’altra banda, no hi ha hagut cap obertura d’expedient a iniciativa pròpia de la Uifand. El regulador, a tall d’exemple, va obrir el 2021 dos declaracions d’operacions de sospita a iniciativa pròpia.

D’altra banda, la Unitat d’Intel·ligència Financera va trametre 39 expedients al ministeri fiscal, set del 2021 i 32 de l’any passat. El valor dels expedients tramesos a la Fiscalia amb possibilitat d’embargament judicial es va enfilar fins als 36,7 milions d’euros. Es van arxivar 108 expedients, 16 del 2021 i 92 de l’any passat. Amb relació al 2021, s’ha incrementat en un 39,2% el nombre d’expedients tramesos a la Fiscalia, que van ser 28 (8 del 2020 i vint del 2021), per un valor de possibilitat d’embargament judicial de 10,4 milions. Es van arxivar 114 expedients (17 del 2020 i 97 del 2021).

També durant el 2022 es van obrir 24 expedients que estan en curs d’investigació i es van investigar 1.181 persones físiques i 389 persones jurídiques. El 2021 hi va haver 32 expedients en curs d’investigació i es va investigar 407 persones físiques i 577 persones jurídiques.

Cooperació

Quant a les peticions de cooperació nacional rebudes l’any passat per la Uifand, el total va ser de 30, nou més que el 2021. D’aquestes, 19 van ser trameses per l’Autoritat Financera (AFA), nou pel Govern, una per la policia i una per la duana.

En el cas de la cooperació internacional, les dades del nombre general de dossiers tractats el 2022 van ser exactament les mateixes que l’any anterior, i també ho va ser el nombre de sol·licituds rebudes, ja es tractés de peticions de cooperació o bé de disseminacions espontànies, com les emeses. En concret el nombre de peticions externes de cooperació internacional es va elevar a 53, i el nombre de sol·licituds trameses per part de la Uifand va ser d’11.

D’altra banda, cal ressaltar que van ser quinze les jurisdiccions internacionals que es van dirigir a la Unitat d’Intel·ligència Financera. El regulador andorrà va demanar col·laboració a altres 11 països.

Finalment, cal posar en relleu que el temps de resposta continua sent molt baix, amb un termini de set dies de mitjana, “fet que demostra un cop més l’excel·lent grau de cooperació de la nostra unitat”.

Inversió estrangera

La Unitat d’Intel·ligència Financera va rebre l’any passat per part del ministeri d’Economia i Competitivitat 39 peticions d’anàlisi de demandes d’inversió estrangera. Són vint més de les enviades el 2021. El regulador va analitzar les 39 peticions rebudes i no va emetre cap avís desfavorable. Sí que va fer vint avisos perquè la policia investigués i va realitzar vuit informes d’observacions al Registre de Societats. Les persones analitzades en el marc de la inversió estrangera van ser 80 físiques i 75 jurídiques. En total 155, un nombre molt superior a les 58 (33 físiques i 25 jurídiques) de l’any passat.

tracking