campanya informativa

L'Associació en Defensa dels Joves en Risc vol prioritzar la teràpia a les sancions

L’ADJRA llança una campanya per donar a conèixer el programa alternatiu de Govern

Restes d'un botellot.ARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’Associació en Defensa del Jovent en Risc d’Andorra (ADJRA) ha posat en marxa una campanya de comunicació a les xarxes socials per donar a conèixer el programa alternatiu de rehabilitació de menors sancionats per beure alcohol o consumir altres drogues a la via pública. La presidenta de l’entitat, Sandra Cano, va explicar al Diari que, tot i que la iniciativa del Govern ja fa més d’un any que va posar-se en marxa, “les famílies encara no coneixen gaire aquest programa alternatiu. El projecte ja fa temps que existeix, però vam pensar que calia fer-ne més difusió. És per això que hem engegat aquesta campanya”.

El mitjà escollit per l’ADJRA per donar a conèixer la iniciativa són les xarxes socials, ja que és la manera més ràpida de fer arribar el missatge a les famílies, indica la presidenta de l’entitat. Cano apunta, d’altra banda, que han decidit llançar ara la campanya perquè l’estiu és una època en què hi ha més sancions per aquest tipus de comportaments, ja que coincideix amb les festes majors i altres activitats d’oci nocturnes i se sol fer més vida al carrer.

Intervenció educativa

La finalitat del programa, a què poden acollir-se els menors que han comès una infracció per consum o tinença de begudes alcohòliques o altres drogues tòxiques, és oferir als joves una intervenció educativa especialitzada amb l’objectiu de reduir els riscos associats a les drogoaddiccions. La iniciativa, regulada mitjançant un reglament aprovat el desembre del 2021, permet que el menor assumeixi la seva part de responsabilitat i implicar alhora la família. El programa també té un vessant econòmic, atès que permet estalviar el pagament de l’import a les famílies a canvi de participar en les sessions de rehabilitació.

La intervenció educativa, gestionada per l’àrea de Justícia Juvenil i Mesures Penals Alternatives del ministeri de Justícia i Interior, té una durada mínima de tres hores i màxima de deu. L’equip encarregat del projecte està format per professionals de la psicologia clínica i la metodologia utilitzada són sessions individuals informatives i de treball amb el menor, en què també poden participar, si es considera convenient, els pares, el pare o la mare o el representant legal.

Finalment, la presidenta de l’ADJRA destaca la importància de les mesures de prevenció d’altres comportaments nocius entre els més joves, com ara els abusos i agressions sexuals. Cano va voler agrair a la Creu Roja la posada en marxa de punts liles a les festes majors de totes les parròquies. Equipats amb personal mèdic i voluntaris, aquests espais són el punt de referència per a les persones que hagin patit atacs masclistes o LGTB-fòbics.

CANO TROBA A FALTAR ELS EDUCADORS DE CARRER

La presidenta de l’ADJRA troba a faltar més recursos públics per prevenir el consum juvenil d’alcohol i altres drogues, així com per atendre les necessitats, inquietuds i preocupacions d’infants i adolescents. Concretament, Cano reclama a les administracions comunals que contractin educadors de carrer, ja que no n’hi ha a totes les parròquies. Prevista en el pla nacional de la infància i l’adolescència, aprovat la tardor de l’any passat, fa anys que l’ADJRA reivindica la presència d’aquesta figura als carrers i places del país. Els educadors de carrer tenen la funció de crear vincles amb els joves i adolescents, de parlar-hi sobre els problemes que han d’afrontar i acompanyar-los perquè puguin encaminar el seu futur sense recórrer a conductes de risc. En aquest sentit, els educadors de carrer són una figura clau per prevenir i detectar possibles casos d’abús de consum d’alcohol i estupefaents. “Trobo molt a faltar els educadors de carrer. Fan una feina molt necessària per evitar conductes addictives i de risc entre els joves”, recalca Cano.

tracking