temporada d'estiu

La falta de treballadors a hotels i restaurants s'agreuja

Els hotelers lamenten no poder tornar a contractar els temporers d’hivern durant l’estiu

Un restaurant d'Andorra la Vella.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La Unió Hotelera va denunciar fa uns dies al Diari la manca de treballadors que el sector hoteler estava experimentant aquest estiu. El president de l’entitat, Jordi París, confirmava inclús que uns quants restaurant no han pogut obrir aquesta temporada i alguns hotels no poden oferir tots els serveis. Dies després d’aquestes declaracions, els establiments corroboren que es troben en una situació crítica provocada principalment perquè no han pogut tornar a contractar a l’estiu els temporers que van treballar al país durant l’hivern, ja que la normativa legal no ho permet.

“Aquest estiu ens estem trobant molts problemes a l’hora de contractar personal”, explica l’encarregada de recepció del Suites Plaza Hotel & Wellness, situat a Andorra la Vella, i afegeix que “normalment arriben una trentena de currículums al dia i aquest any amb sort n’arriba un parell”. En efecte, els hotels s’han trobat aquests mesos amb dos obstacles clau. Primer, que no reben gairebé currículums i, segon, que els que reben no són de personal qualificat. “Tenia treballadors formats de l’hivern que no els han deixat quedar la temporada d’estiu”, lamenta el director de l’Hotel Yomo Cèntric.

500 Permisos més

L’any passat, el Govern va permetre puntualment que els temporers que haguessin treballat a l’hivern poguessin treballar també a l’estiu. Tanmateix, aquest any no ha estat així. Per romandre a Andorra, els extracomunitaris havien d’esperar cinc mesos entre temporades, o bé haver de treballar abans dues temporades, o bé acreditar que tenien experiència en el sector on volien treballar. Requisits que la majoria no complien. El desenllaç és que, tal com lamenta el màxim responsable del Yomo Cèntric, “molta gent preparada ha marxat i molt poca gent no preparada ha arribat a l’estiu”. Per combatre aquesta situació, el Govern va aprovar el 26 de juliol durant la sessió de consell de ministres una ampliació de 500 autoritzacions per a immigrants que volguessin treballar a la temporada d’estiu en el sector hoteler i restauració.

El president de la Unió Hotelera va criticar en el seu moment que és una mesura que arriba tard, i els hotels recolzen aquesta opinió. “És una mesura insuficient i arriba en ple estiu. No tenim temps ni de formar el nou personal”, recriminen des d'Hotel Panorama Escaldes. Un altre dels motius que respondria a la manca de treballadors seria el problema de l’habitatge. Des d’un hotel de la capital que prefereix mantenir-se en l’anonimat expliquen que hi ha qui ha deixat el treball i ha marxat del país perquè li havien doblat el lloguer i no trobaven res més assequible.

Serveis inoperatius

Hi ha hotels que han pogut anar suplint les baixes de personal, però d'altres s’han vist obligats a cancel·lar determinats serveis. El Suites Plaza Hotel & Wellness, per exemple, fins fa poc no podia oferir massatges a l’spa. Pel que fa als restaurants, els més locals i petits no s’han trobat amb molts problemes en relació amb la mà d’obra. Sempre han tingut els mateixos treballadors, la majoria locals o residents des de fa molts anys. En canvi, els locals més grans i amb més rotació de personal sí que s’han trobat amb problemes. Una de les cadenes de restaurants més conegudes del país, que tampoc ha volgut que aparegui el seu nom en l’article, explica que treballen contínuament amb temporers i que aquest estiu no estan rebent gairebé currículums.

CLAUS

1 Incompatibilitat de treballar a hivern i estiu

Una de les raons de la manca de personal és que els temporers d’hivern no s’han pogut quedar durant l’estiu.

2 Els permisos de govern arriben tard

Els hotelers opinen que l’ampliació de 500 permisos d’estiu per a immigrants aprovada pel Govern a finals de juliol arriba tard i és insuficient.

3 El problema de l’habitatge, un altre obstacle

Alguns hotels relaten que hi ha treballadors que han hagut de marxar del país perquè els han doblat el preu del lloguer.

tracking