ocupacions d'entre el 50% i el 80%

Els càmpings aguanten

Els càmpings estan resistint la primera part de l’estiu en un mes de juliol que ha presentat xifres “estables” respecte a temporades anteriors. Els establiments han registrat un mínim del 50% d’ocupació i fins a un màxim del 80% els caps de setmana i els dies festius.

Campistes de Mallorca i Toledo, ahir al Càmping Valira.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El mes de juliol ha presentat xifres “estables” respecte als estius anteriors quant a l’ocupació turística als establiments d’acampada i estades en bungalous, caravanes i autocaravanes, segons Maria Rosa Sabaté, encarregada del Càmping Valira. L’ocupació mínima ha sigut d’un 50% i s’ha enfilat fins a un màxim d’un 80% en caps de setmana i festius, fet que li permet afirmar que la demanda d’aquest tipus de turisme segueix a l’alça. Sabaté va explicar al Diari que de les 136 parcel·les disponibles almenys 100 han estat ocupades, “un balanç molt positiu, seguint la línia de l’estiu passat, d’entre el 70% i el 80%”. D’altra banda, tant un càmping de Canillo com un altre situat a la frontera espanyola van fer un registre d’una ocupació mínima del 50% i a l’alça, amb més d’una vintena de places ocupades del total de les 40 de què disposen ambdós.

Els majors reclams per part del turisme d’acampada són les excursions i els indrets munta­nyencs. Així ho van confirmar els càmpings consultats, que van destacar el pont tibetà i el mirador solar de Tristaina com els dos atractius més sol·licitats el darrer any. “Cada vegada hi ha més campistes que venen a gaudir de la muntanya”, va assegurar Sabaté. Tot i això, va reforçar que l’augment del turisme de muntanya va ser “ràpid” després dels episodis pandèmics: “És clar que no es volen quedar tancats.” En el cas del seu negoci, únicament va veure afectacions en la demanda durant el confinament domiciliari. “Ara ja no ens preocupa, els clients volen estar a l’exterior”, va explicar Sabaté. Entre les nacionalitats que més va destacar, els països veïns segueixen portant la clientela majoritària, amb prop del 80% d’espanyols i un 20% de francesos. També va mencionar altres localitzacions, com ara els Països Baixos, Alemanya o Suïssa. Però, un fre davant el bon funcionament del negoci és la permissivitat de l’acampada lliure, ja que això assegura al visitant allotjament gratuït i lliure de l’impost de la taxa turística. Segons Sabaté, això impossibilita als càmpings oferir un servei exclusiu i fer un registre acurat al ROAT (Registre d’ocupació d’allotjaments turístics), el qual estan obligats a presentar. L’escassetat d’establiments amb parcel·les per a caravanes al Principat també li preocupa i tem que molts clients acampin lliurement: “En tenim, únicament, tres de disponibles al país i això obliga molts dels vehicles a allotjar-se fora del país o, directament, instal·lar-se en espais públics.”

GOVERN PREVEU HABILITAR ÀREES D'ESTADA D'AUTOCARAVANES

Govern impulsarà la creació d’àrees d’estada i d’acollida d’autocaravanes per evitar l’acampada lliure i l’evasió de l’impost de la taxa turística. Té previst fer-ho passada la temporada d’estiu, una vegada s’enceti el balanç de la situació juntament amb els comuns. La Llei de l’allotjament turístic que va aprovar Govern el mes de març insta que les zones d’estada estiguin equipades de zones de buidatge i d’ompliment d’aigües per garantir cert confort a l’usuari i permetran l’estacionament les 24 hores. Les condicions són la prèvia inscripció al ROAT i l’abonament d’un euro per nit d’estada, a excepció dels menors de 16 anys. Ara per ara, s’havia detectat la proliferació de campistes que estacionen en zones no habilitades, on no està permès fer-ho, i no hi ha formalment cap àrea per a aquests vehicles més enllà dels càmpings i algunes zones concretes en alguns aparcaments del Principat, com ara els comunals. Amb l’habilitació d’aquests nous espais, Govern tindrà un control més alt sobre aquest tipus de turisme i podrà garantir que els viatgers i els ocupants estiguin registrats al ROAT i que abonin el corresponent impost. Maria Rosa Sabaté, encarregada del Càmping Valira, recorda que això comporta perjudicis al seu negoci, però els viatgers d’autocaravana repliquen que tenen tots els serveis al vehicle.

Els càmpings aguanten

tracking