El temps

Demà serà el dia més càlid amb temperatures altes aquesta nit

Meteorologia manté l'avís groc activat i anuncia que no hi haurà pluges en els propers 10 dies

Evolució de les temperatures d'aquesta setmanaAcció Climàtica

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pic de calor de l'onada que està afectant Andorra arribarà demà. Meteorologia ha anunciat aquesta tarda que dijous serà "el dia més càlid de la setmana" i segons la comparativa d'Acció Climàtica la mitjana de la temperatura se situarà en 6,7 graus per sobre de l'habitual a l'estació del Roc de Sant Pere. L'anomalia d'avui és de 5,1 graus per sobre de la mitjana i la de divendres es preveu de 5,2 graus més alta que la dels registres.

El meteoròleg de Govern Guillem Martín ha explicat que les màximes de dijous tornaran a estar sobre els 36 graus "similars a les d'avui però les mínimes d'aquesta nit seran més altes" i es quedaran en 18-19 graus a Andorra la Vella, Escaldes i Sant Julià, i no es descarta que puguin atansar-se als 20 graus que marquen el límit per considerar "nit tropical". Martín ha assenyalat que dijous serà més caloròs perquè "el refredament nocturn serà més lent i la calor serà més díficil de suportar", mentre que els últims dies les mínimes a fons de vall es pot considerar que han estat "fora baixes" per a l'època amb 8 graus a les Salines, 10 a Ransol i 14-15 a la capital, Escaldes i Sant Julià.

El meteoròleg ha recalcat que les màximes de 36 graus d'aquesta setmana "són extremament altes perquè segons la sèrie històrica s'ha arribat a 35 graus poques vegades". I ha incidit que tot i que no es batrà cap rècord aquests dies "hem de ser conscients que la repetició dels episodis de calor extrem en un estiu és una excepcionalitat conseqüència del canvi climàtic". Al que cal afegir que s'ha de contextualitzar aquesta temperatura per la situació del Principat "i a 1.100 metres d'alçada no és normal aquesta temperatura que està 9 graus per sobre dels registres".

Avís groc

La previsió de Meteorologia és mantenir demà l'avís groc per altes temperatures que s'ha generalitzat aquest matí per a tot el país. Martín ha exposat que inicialment no es passarà a avís taronja com va succeir al juliol perquè aquest episodi de calor no és tan excepcional com aquell ni tant llarg, ja que finalitzarà dissabte.

El pronòstic del matí, que s'ha complert, apuntava a màximes de 36 graus avui i demà, de 34 graus per a divendres i de 33 per a dissabte a les zones centrals. Al Pas de la Casa els termòmetres pujaran dels 19 graus d'avui a 21 demà. Meteo ha actualitzat les dades d'avui, definint les temperatures màximes superiors als 35 graus a tres de les estacions més baixes d'Andorra i amb valors superiors a 30 graus a 1.700 metres. Per tercera vegada aquest estiu totes les estacions han registrat una temperatura màxima superior als 20 graus.

El servei meteorològic informa que l'entrada de la dorsal anticiclònica "ofereix estabilitat i domini del sol" a tot el país amb un augment de temperatures. I insisteix que es tracta d'una situació "que podria ser extrema" dijous i ressalta que el pic de calor es pot mantenir fins divendres i que les màximes "més altes de l'habitual es poden allargar fins la setmana vinent".

Agost sense pluges

El que mostra un pronòstic preocupant és la previsió de pluges. Guillem Martín ha manifestat que "en 10 dies no es preveuen precipitacions amb certesa" el que deixa un panorama "desolador" perquè durant l'agost no ha plogut cap dia. Les tempestes d'aquest mes habituals d'altres estius serien les que es van produir al juny i ja es pot afirmar que "aquest agost hi haurà molta menys pluja" del normal.

El meteoròleg ha comentat que "la pluviometria i la innivació està canviant" al Principat i es registren llargs períodes sense precipitació i després arriba un molt plujós, el que té "relació amb els canvis de patrons atmosfèrics pel canvi climàtic i les onades de calor".

Previsió de temperatures molt altes per a demà

Les altes temperatures afectaran tot el Principat

tracking