salut

Assandca creu que hi ha pacients suficients al país per fer la unitat de radioteràpia

L’entitat creu que prop de 250 persones es beneficiarien del tractament al país

Imatge virtual d'una unitat de radioteràpia a l'hospital.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assanda) insistirà davant del Govern perquè “com a mínim estudiï de veritat” la possibilitat d’instal·lar al país una unitat de radioteràpia i “no amagui el cap sota l’ala prenent una decisió sense justificació”. Així es va pronunciar ahir el president de l’associació, Josep Saravia, després que en els últims dies s’hagi conegut el contingut de l’estudi realitzat pel doctor Raimon Miralbell sobre la possibilitat que el país es pugui dotar d’aquest equipament, encarregat per l’anterior Govern. De fet, l’anàlisi realitzada per aquest expert aporta elements a favor i en contra que es pugui fer el tractament de radioteràpia al país i no en descarta la viabilitat.

Un dels factors que no aconsellarien la construcció d’una unitat d’aquestes característiques en un petit país com Andorra seria que el nombre de 150 pacients amb càncer que es podrien tractar no serien suficients, ja que les maquines de radioteràpia funcionen millor com més persones les utilitzin. La realitat, però, segons Assandca, és que hi pot haver gairebé 250 persones que es podrien beneficiar del tractament al país, i això sense comptar els pacients que podrien venir a tractar-se de les comarques veïnes, com l’Alt Urgell i la Cerdanya, a més de l’Arieja. “Segur que arribem a 200 persones, però cal fer els números de veritat i, si tenim en compte els territoris veïns, com a mínim n’hi haurà 400 en total”, va emfasitzar Saravia, al temps que va reiterar la queixa perquè el país no disposi encara de dades reals sobre el nombre de malalts amb càncer. Per a Saravia, les estadístiques mostren que cada any hi ha prop de 400 casos nous de càncer al país i el 57% de les persones afectades necessitaran radioteràpia.

L’entitat manté que el Govern ha pres una “decisió política” en aquest tema i no ha entrat mai en el fons del que podria comportar aquesta iniciativa, com demostraria que no ha tingut en compte aquest estudi, que data del 7 de juliol. “S’ha pres la decisió sense cap informe”, va ressaltar Saravia. A més, el cost de la unitat de radioteràpia seria la meitat dels set milions dels quals es parla “perquè amb un servei de rènting o lísing el servei funcionaria millor”. De totes formes, Saravia es pregunta si “es pot fer un multifuncional per 40 milions i no una unitat de radioteràpia per set?”. Segons afirma, el principal detractor de la unitat és el cap de Govern, “però hi ha dirigents de DA que en són favorables”.

tracking