El risc d'incendi es manté sota control malgrat la calor i la falta de precipitacions
El cos situa en el nivell de vigilància part del territori per la falta de precipitacions
Malgrat la pujada de les temperatures i la falta de pluja, els bombers mantenen el risc dels incendis forestals sota control amb l’activació del nivell “alt”, el primer nivell de vigilància, a les zones més seques del territori: al sud i al centre del país a partir dels 2.000 metres d’altitud. El cap de guàrdia dels bombers, David Micó, va explicar que aquestes zones són les que tenen la superfície amb més sequedat i tem que la falta de pluja, la velocitat del vent i la poca humitat diürna accelerin el perill d’incendi. “La situació no és de risc greu, però el primer nivell serveix per fer un cop d’alerta i iniciar les accions de prevenció”, va assegurar Micó. Per la seva part, el responsable de secció forestal, Pere Pons, va explicar que no superar, de moment, el nivell 1 es deu a la concentració de pluges durant la primavera. “Els mesos d’abril, maig i juny han sigut molt humits, fet que ens ha permès gaudir d’un estiu molt més alleugerit”, va explicar. Ara per ara, no creu necessari reforçar l’alerta, però tampoc descarta fer-ho si les temperatures segueixen augmentant els pròxims dies.
Tot i això, l’estiu d’enguany presenta una situació més òptima que el de l’any passat, ja que el país va arribar al nivell 2 i els bombers van activar una sèrie de prohibicions que aquest any encara no han dut a terme, entre altres precintar els berenadors comunals i les zones habilitades per fer foc i restringir els focs artificials a les festes majors. “Aquest any encara no ha calgut arribar fins aquí”, va declarar Micó. Els bombers recalquen que mantindran la vigilància activa durant els pròxims mesos de tardor, ja que solen ser els més secs de l’any, sobretot a la zona del Pirineu. “Tot i no estar passant per una fase complicada, no abaixem la guàrdia fins arribar a final d’any”, va aclarir Pons.
Alguns dels consells que el cos recomana seguir és mantenir les enceses fora dels entorns naturals, evitar el combustible i les substàncies tòxiques i estar informats del perill de foc en espais habilitats per a tal efecte, com ara els berenadors. “El 90% dels incendis forestals són d’origen humà”, va recordar el cap de guàrdia, reiterant que la responsabilitat individual és un “factor de prevenció”.
ELS 36 GRAUS MARQUEN AVUI EL DIA MÉS CÀLID DE LA SETMANA
El pic de calor de l’onada que està afectant Andorra arriba avui. Meteorologia anuncia que és “el dia més càlid de la setmana”, arribant a unes temperatures màximes de 36 graus. Segons la comparativa d’Acció Climàtica, la mitjana de la temperatura se situa en 6,7 graus per sobre de l’habitual a l’estació del Roc de Sant Pere. Les temperatures nocturnes es quedaran en els 18 i 19 graus a Andorra la Vella, Escaldes i Sant Julià, i no es descarta que puguin atansar-se als 20 graus que marquen el límit per considerar “nit tropical”. El meteoròleg recalca que les màximes de 36 graus d’aquesta setmana “són extremament altes perquè, segons la sèrie històrica, s’ha arribat a 35 graus poques vegades”. I incideix que tot i que no es batrà cap rècord, aquests dies “hem de ser conscients que la repetició dels episodis de calor extrem és una excepcionalitat conseqüència del canvi climàtic”.