immigració

Els peruans traslladen els abusos laborals al consolat

El president de l’entitat posa en coneixement de les autoritats del seu país la situació que pateixen treballadors peruans

La majoria dels peruans venen a treballar en la construcció.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El president de l’Associació de Residents Peruans a Andorra (ARPA), Lorenzo Castillo, va posar ahir en coneixement de les autoritats del consolat del Perú a Barcelona la problemàtica que pateixen molts dels seus compatriotes quan venen a treballar al sector de la construcció. L’entitat té constància des de fa mesos que un bon nombre de treballadors peruans estan patint abusos perquè les condicions laborals que s’estan aplicant no són les que van pactar al país d’origen. Per aquesta raó, l’ARPA va voler explicar ahir a Barcelona a responsables del consolat aquesta situació, al temps que va demanar que es posi en marxa alguna iniciativa en defensa dels treballadors peruans.

Ja el mes de febrer d’aquest mateix any, Castillo va fer manifestacions a aquest mitjà de comunicació en què afirmava que havia rebut una vintena de queixes de treballadors i anunciava una possible denúncia al Perú que fins ara no s’ha materialitzar, deixant ara en mans de les autoritats consulars si es pot posar en marxa algun tipus d’acció perquè els abusos no continuïn. El cert, però, és que els afectats tenen por fins i tot d’exposar el seu cas i encara més de presentar denúncia davant d’Inspecció de Treball, atemorits que això que els pugui comportar la immediata expulsió cap al seu país, com ha passat en alguna ocasió.

Qui sí que s’ha atrevit a interposar una denúncia davant d’Inspecció de Treball ha estat Ángel Asunción, un treballador de la construcció que encara està en espera, però, que li donin una resposta després d’un mes. Asunción continua rebent l’ajuda d’Afers Socials pel que fa a alimentació i allotjament, però encara no ha pogut formalitzar un contacte amb alguna de les diverses empreses que estarien disposades a contractar-lo. I és que rebre del seu país tota la documentació que se li demana tampoc no és un procés gens fàcil. Amb l’ajuda també de la Creu Roja, que li proporciona roba neta i productes de neteja, continua en una espera que se li està fent “eterna”, sobretot pel fet de no poder enviar a la seva família –la dona i tres fills– cap tipus d’ingrés, com era el seu principal objectiu quan va venir a treballar a Andorra. Mentrestant, l’empresa per a la qual treballava continua amb els seus “abusos”, fent pagar als empleats 630 euros per allotjament i manutenció, amb la qual cosa ingressen un salari màxim de 1.400 euros, quan amb les hores extres podrien rebre uns 2.000 euros. Per deixar constància de les condicions en què es veuen obligats a viure i treballar alguns treballadors que venen del Perú i demanar suport, el president de l’ARPA, acompanyat d’Asunción, es va reunir també, fa tan sols uns dies, amb el Raonador del Ciutadà, Marc Vila.

CLAUS

1. Una vintena de queixes el mes de febrer

L'ARPA ja va expressar el febrer passat que tenia coneixement d’una vintena de casos d’abusos a treballadors peruans i des d’aleshores sempre hi ha hagut queixes.

2. Contacte amb el consolat a Barcelona

L’associació va anunciar una possible denúncia al seu país, però no ha estat fins ara quan ha decidit adreçar-se al consolat del Perú a Barcelona.

3. Por a parlar per no ser expulsats

Els treballadors tenen por a denunciar els abusos laborals davant l’amenaça de ser expulsats del país, fet que ha passat en algun cas.

tracking