gili demanarà el 64% del seu espai privat

Noves torres a Escaldes a canvi de places de pàrquing comunals

El comú d’Escaldes rep dos projectes nous per construir al Clot d’Emprivat

Vista panoràmica de la zona en construcció.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú d’Escaldes podria aprovar la construcció de dues noves torres al Clot d’Emprivat a canvi d’adquirir més espai urbanístic i places de pàrquing d’aquests edificis per a l’ús públic. “La parròquia ha perdut certes coses, però en contrapartida en guanyarà moltes”, va declarar la cònsol major, Rosa Gili. El projecte presentat tracta de dues illes on s’haurien d’encabir dues torres, però amb menys volumetria que les actuals, i que entregarien part del seu terreny i aparcament per a ús comunal, seguint el pla d’urbanisme que va ser aprovat el mes de març, que declara que el comú pot demanar des d’un 50% fins a un 64% del seu espai privat. Sol·licitant nous aparcaments el comú posaria a disposició dels ciutadans més places d’estacionament i afavoriria la situació dels pàrquings a la parròquia. “És una problemàtica que genera molt debat, ja que molts dels aparcaments no són propietat del comú, sinó llogats, i fa falta més estacionament a la parròquia”, va declarar Gili.

El comú també té la intenció de sol·licitar aquest percentatge en resposta als inconvenients provocats pels edificis del Clot d’Emprivat. Segons Gili, les tor­res han modificat el paisatge d’Andorra, han reduït la llum solar als carrers i als habitatges de l’entorn i han eliminat molts parcs de la zona. “Ningú espera veure un edifici de 20 plantes a Andorra, el normal es veure’n de set”, va assegurar Gili. Amb la nova cessió, la cònsol major vol oferir als ciutadans espais molt més amplis que els actuals, ja que “el 15% de cessió tan sols dona trams de voreres curtes i placetes poc freqüentades”, i també preveu dedicar més sòl públic als espais verds, que “són molt necessaris a la parròquia”.

El comú està pendent d’estudiar el terreny i determinar si la superfície és adequada per construir-hi edificis alts. Ara per ara, el que reitera la cònsol major és que els projectes han de mirar per l’interès general de la parròquia i l’impacte mediambiental. “Vull que els propietaris edifiquin pensant en la ciutadania i el medi ambient, sense sentir-se obligats a fer edificis alts per la zona en què es troben”, va concloure la cònsol major.

ESTUDIS DE CÀRREGA

Gili també va declarar que la qüestió del creixement econòmic parroquial “no és un tema únicament comunal”. Va explicar que deixar fer la feina als comuns és “perdre temps i esforços”, i que aquesta qüestió s’hauria de tractar amb Govern per unificar els criteris d’estudi entre els diferents comuns. La cònsol major va esmentar alguns dels àmbits econòmics que podrien estar involucrats, com ara la mobilitat, l’educació, la sanitat, l’aigua o l’energia. “Educació hauria de dir si calen més escoles, de la mateixa manera que Sanitat hauria de dir si falten més centres sanitaris; això no ho haurien de decidir els comuns”, va declarar Gili. La cònsol major creu que no hi ha hagut gaire retorn per part del Govern: “Falten moltes reunions.”

OBRES A LA LLAR DE JUBILATS

El comú té previst finalitzar les obres de reforma i ampliació de la llar de jubilats durant els mesos de tardor, tal com tenia previst. El projecte, que va tenir un pressupost total de 2.748.773,30 euros, ha consistit en la construcció d’una planta addicional superior i en la remodelació de la planta existent. En total, l’espai ha guanyat fins a 600 metres de superfície. El projecte es va iniciar el setembre passat i partia d’una durada de 18 mesos, però s’enllestirà en un any si la previsió és correcta. Gili creu que les obres “estan anant com s’esperava, és a dir, a bon ritme”.

S'APROPA LA QUARTA EDICIÓ DE SABORS D'ESTIU

L’espai de gastronomia i música d’Escaldes, Sabors d'Estiu, tindrà un programa que combinarà tant actes musicals com tasts gastronòmics durant els dies del 18 al 27 d’agost. L’esdeveniment incorporarà artistes i restauradors del país i ha tingut un pressupost de 45.000 euros. Segons la cònsol major, Rosa Gili, “és un acte en clau de país”. L’emplaçament escollit per a l’edició d’enguany és el parc de la Mola, excepcionalment, per obres a l’aparcament de l’església, i serà de les 17 a les 23 hores.

tracking