immigració
Una quinzena d'obrers peruans estudien fer denúncia pels abusos
L’Associació de Residents Peruans els assessora amb un advocat per recórrer a la via administrativa i, si és pot, també a la penal
L’Associació de Residents Peruans al Principat d’Andorra (ARPA) està assessorant en aquests moments una quinzena de treballadors peruans, tot ells subcontractats al ram de la construcció, perquè presentin denúncia sobre els abusos laborals que estarien patint per part de les seves empreses. Habitualment, la majoria dels obrers es neguen en primer moment a realitzar qualsevol tipus d’actuació perquè temen que puguin ser immediatament acomiadats i expulsats al seu país d’origen.
Tot i això, des de l’entitat que aplega els membres d’aquesta comunitat se’ls està intentant convèncer perquè acabin denunciant davant d’Inspecció de Treball o fins i tot acudint a la via penal, si es constata que és una possibilitat viable amb l’advocat amb què ja compta l’associació. “La intenció és que no tornin a succeir mai més situacions com la que afecta Ángel Asunción”, va manifestar ahir el president de l’ARPA, Lorenzo Castillo. Ángel Asunción és un jove que va venir a treballar i va ser acomiadat per la seva empresa després que es queixés per les condicions que li volien imposar com, per exemple, pagar 630 euros i fins i tot quantitats superiors que no s’havien pactat inicialment per l’allotjament i la manutenció o l’impagament de la quantitat d’hores extraordinàries que fan durant el mes.
Actualment, és l’únic cas que es coneix d’un treballador peruà que ha presentat una denúncia a Inspecció de Treball, tot i que ja ha transcorregut un mes sense que de moment hagi rebut cap tipus de notificació. Asunción està en espera de rebre documentació del seu país per poder optar a un lloc de treball que ja li han ofert algunes empreses. “No volem anar només per la via administrativa, sinó també recórrer a la via penal, tot i que les empreses acostumen a blindar-se bé per intentar no tenir responsabilitats dins d’aquest àmbit”, va emfasitzar ahir Castillo.
A més d’ajudar jurídicament totes les persones que ho demanin, dijous passat l’ARPA va posar en coneixement de les autoritats del consolat del Perú a Barcelona aquesta problemàtica, perquè puguin portar a terme les actuacions que considerin adients en defensa del col·lectiu de treballadors peruans.
De moment, segons va indicar Lorenzo, que va participar personalment en la reunió que va tenir lloc a Barcelona, el consolat ha manifestat que passaran tota la informació a l’ambaixada de Madrid, que seria la competent per decidir les possibles iniciatives que es puguin posar en marxa.
L’ARPA ja va donar a conèixer el mes de febrer passat que una vintena de compatriotes s’havien queixat pel tracte que rebien a les empreses, però no s’ha decidit a actuar fins al moment, una vegada s’ha vist que, lluny de disminuir, cada vegada hi ha més treballadors afectats. Des d’aleshores, el degoteig de queixes ha estat continu, però els treballadors s’havien limitat a demanar que hi hagi un major control des de l’Administració de les empreses del sector de la construcció, però en aquest moment són cada vegada més els que s’atreveixen a explicar la seva situació. El boom que es viu actualment en aquesta activitat, com es pot comprovar només fent un tomb pels carrers, ha obligat les empreses andorranes a subcontractar empreses al Perú per dotar-se de mà d’obra.
ELS FETS
-Vint queixes al febrer
L’ARPA tenia constància al febrer d’una vintena de queixes de treballadors que deixaven constància de possibles abusos laborals.
-Reunió al consolat
No ha estat fins ara que el president de l’entitat, Lorenzo Castillo, no ha posat en coneixement del consolat a Barcelona aquesta situació.
-L’ambaixada, competent
Serà l’ambaixada del Perú a Madrid, però, la que estudiï si prendrà o no algun tipus d’actuació relacionada amb les condicions laborals.
-Una quinzena de casos
Actualment, l’associació assessora una quinzena de treballadors que podrien presentar denúncia davant d’Inspecció de Treball.