relacions i seguretat laboral

Els expedients oberts al sector de la construcció augmenten un 140%

Fins al juliol s’han instat 47 incompliments, dels quals la majoria en aquest sector

Operaris de la construcció treballant.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector de la construcció és el que acumula més expedients sancionadors oberts per Inspecció de Treball segons les dades facilitades per Govern des de l’1 de gener fins al 31 de juliol. És, també, el sector en què més augmenten els incompliments. En total, fins al juliol la construcció acumulava 19 expedients, mentre que en tot el 2022 en va tenir 8, la qual cosa suposa un augment de gairebé el 140%. Per darrere es troba el món de l’hostaleria, amb 9 expedients registrats aquest any, i del comerç, amb fins a set incompliments. La indústria n’acumula un, l’agricultura cap i la categoria altres serveis en suma fins a 11. En total, per tant, en els set primers mesos de l’any s’han obert 47 expedients, dels quals 23 han estat per incomplir la llei de Relacions Laborals i els 24 restants per cometre una infracció en referència amb la Llei de la Seguretat i la Salut en el Treball.

La xifra és lleugerament inferior a la registrada durant el 2022, quan el nombre d’expedients oberts per Inspecció de Treball va arribar als 53, dels quals 31 per incomplir la llei de Relacions Laborals i 22 per infringir la Llei de la Seguretat i la Salut en el treball. Pel que fa a les dades desglossades, la xifra de l’hostaleria va ser força més elevada que la registrada durant aquest any i en total va arribar als 16 expedients. És, doncs, el sector que més incompliments va acumular. El seguia el món de la construcció amb 8, el sector del comerç amb 6, la indústria amb fins a 5 expedients, mentre que altres serveis van sumar 18 actes obertes.

Cal tenir present que a principis d’any el Govern anterior ja va anunciar que intensificaria la feina del Servei d’Inspecció de Treball, juntament amb el Servei d’Inspecció d’Immigració i amb el suport del cos de policia, per tal de verificar tant el compliment de la normativa en matèria d’immigració, com per verificar les condicions laborals i de seguretat i salut en el treball.

El motiu era que, malgrat que encara no s’havia formalitzat cap denúncia concreta per part de treballadors, ja hi havia indicis d’incompliment dels drets laborals, especialment amb els treballadors desplaçats d’empreses estrangeres per compte d’empreses andorranes. Des d’aquell moment, la situació ha augmentat i actualment ja hi ha una quinzena de treballadors provinents del Perú que estan estudiant portar els abusos laborals a la justícia assessorats per l’Associació de Residents Peruans al Principat d’Andorra (ARPA).

tracking