salut
L'alcalde de la Seu es mostra a favor d'instal·lar la unitat de radioteràpia
L’alcalde de la Seu recorda que evitaria els llargs desplaçaments dels pacients de la ciutat
L’alcalde de la Seu d’Urgell, Joan Barrera, veu amb bons ulls la possibilitat que a Andorra es pogués instal·lar una unitat de radioteràpia, tal com demana des de fa temps l’Associació Andorrana contra el Càncer (Assandca). I és que, d’aquesta manera, els pacients de la ciutat no haurien d’anar a altres centres més llunyans per rebre aquest tractament, com passa actualment. “Tot el que es faci per evitar que els malalts s’hagin de desplaçar és positiu”, va manifestar l’alcalde de la capital de l’Alt Urgell. Barrera va recordar, però, que perquè es materialitzi un acord d’aquesta mena caldria primer la intervenció de la Generalitat, que és l’administració competent en aquesta matèria, i caldria que la iniciativa es dotés econòmicament. “Seria un avenç en la direcció en què volem anar, que és que hi hagi la màxima col·laboració entre la Seu d’Urgell i Andorra en tots els àmbits”, va emfasitzar Barrera.
El debat sobre la conveniència o no que es construeixi una unitat de radioteràpia s’ha revifat de nou últimament després que s’hagi conegut el contingut de l’informe elaborat pel doctor Raimon Miralbell per encàrrec de l’anterior Govern. L’expert no es pronuncia ni a favor ni en contra d’aquesta instal·lació, però sí que deixa clar que una unitat de radioteràpia necessita un mínim de pacients per funcionar correctament, i es refereix a uns 150 casos anuals al país. Des d’Assandca es manté, però, que el nombre de malalts pot arribar a ser el doble, sobretot si se sumen unes 60 persones que podrien venir a rebre tractament des de la Seu d’Urgell, tenint en compte que només a la ciutat hi ha al voltant de 90 casos nous de càncer cada any (el 57% dels quals necessitarà radioteràpia). A més, l’entitat recorda que també podrien venir pacients d’altres regions veïnes, com, per exemple, la Cerdanya o l’Arieja. “El problema és que fa deu anys que reclamem els números de quants casos de càncer hi ha al país i aquests continuen sense aparèixer”, va manifestar el president d’Assandca, Josep Saravia.
L’associació insistirà, a partir del setembre, en la necessitat que es faci la unitat de radioteràpia. En aquest sentit, es reunirà amb tots els grups parlamentaris, inclòs el de Demòcrates, “ja que membres d’aquesta formació ens vam donar suport abans de les eleccions generals en la nostra reivindicació”.
LES CLAUS
-Informe de Miralbell
Un estudi del doctor Raimon Miralbell ha revifat el debat sobre la unitat de radioteràpia, que necessita un mínim de pacients per funcionar.
-Posicionament de la Seu
L’alcalde de la Seu dona suport a la unitat de radioteràpia, ja que evitaria desplaçaments més llargs a pacients de la ciutat que rebin tractament.
-Ronda de reunions
Assandca insistirà a partir del setembre davant dels diferents grups parlamentaris perquè la unitat de radioteràpia s’acabi construint.