demanda en el marc del consell econòmic i social

L'USdA exigirà una tretzena paga per als treballadors

Ubach opina que la proposta de negociació amb la patronal ha de servir per moderar la pèrdua de poder adquisitiu dels sous

El secretari de la Unió Sindical d'Andorra, Gabriel Ubach.ARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La Unió Sindical d’Andorra (USdA) defensarà en la negociació salarial amb la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), que s’ha d’encetar a partir de la segona meitat del pròxim mes de setembre en el marc del Consell Econòmic i Social (CES), la creació d’una tretzena paga obligatòria per a tots els treballadors. De moment, el sindicat està treballant encara en la proposta concreta que posarà sobre la taula en la negociació, però té ja clar que, a més d’un percentatge d’increment dels sous, s’hauria de posar en marxa també al país aquesta mesura.

De fet, aquesta tretzena paga va ser una de les demandes que l’USdA ja va fer l’any passat, a més d’un augment salarial del 5% anual durant els següents quatre exercicis, fins a arribar a un total del 20%, però no va prosperar i, finalment, va ser l’executiu el que va decretar una pujada salarial per a tots els sectors econòmics. En aquest sentit, el secretari general del sindicat, Gabriel Ubach, va recordar que a Espanya ja hi ha catorze pagues en moltes empreses, i a França, tretze, el que obligaria a implementar-la a Andorra perquè hi hagi salaris que siguin competitius, i professionals que vulguin venir a treballar al país.

L’USdA considera que l’objectiu de les converses amb la patronal ha de ser la moderació de la pèrdua de poder adquisitiu que els treballadors han experimentat al llarg dels últims anys. “Els salaris estan desfasats en relació amb el nivell de vida que hi ha al país”, va emfasitzar el líder sindical, que pensa que “és el moment de recuperar part del poder adquisitiu perdut” pels treballadors en els últims anys.

Un exemple que tot ha pujat considerablement, mentre que els salaris no ho han fet en la mateixa proporció, és l’habitatge. “No podem llogar pisos per 800 euros i pagar salaris de 1.200”, va argumentar Ubach, alhora que recordava que també s’han incrementat molt els productes de primera necessitat com l’alimentació o els carburants. Per aquesta raó, des del sindicat s’ha demanat en diferents ocasions durant els últims anys, i es continua fent, que es porti a terme un estudi que calculi de manera concreta quin seria “el salari ideal mig” que s’hauria de pagar a Andorra per poder viure-hi dignament. “Ho porto dient més de deu anys, però no em fan cas”, va emfasitzar Ubach. “El problema és que el preu dels pisos ha crescut un cent per cent i ja no trobes cap habitatge per sota de 1.400 o 1.500 euros, mentre que els salaris pràcticament no han crescut en els últims deu anys”, va assenyalar el sindicalista. A més, Ubach veu difícil que hi pugui haver solucions a la manca d’habitatge a preu assequible que es viu al país, perquè 300 pisos, que és la xifra que el Govern voldria tenir enllestida a finals de la legislatura amb els diferents projectes que s’estan engegant, “no solucionen res”, ja que com a mínim “caldrien entre 10.000 i 15.000 pisos de protecció oficial, i a Andorra mai s’ha volgut optar per aquesta via”.

El secretari general de l’USdA no es mostra gaire optimista amb la negociació amb la CEA, tenint en compte que el Govern ha deixat clar que no prendrà cap decisió en relació amb els salaris, si no hi ha un acord entre sindicats i patronal i, d’aquesta manera, serien els mateixos empresaris els que fixarien els increments salarials. “Amb això el que el Govern està dient és que la patronal faci el que vulgui i està clar que l’empresariat no voldrà arribar a cap acord amb nosaltres”, va argumentar Ubach. Tot i això, des de l’USdA s’establirà una proposta per negociar amb la CEA i s’intentarà que pugui tirar endavant. 60% del sou mitjà. La ministra de Presidència, Economia, Habitatge i Treball, Conxita Marsol, va justificar que enguany el Govern no intervingui en la negociació de la revisió salarial, dient que “l’any passat va ser extraordinari, atès que hi havia una situació de gran inflació i teníem un moment especialment complicat”.

PENDENT LA PUJADA DEL SALARI MÍNIM

La CEA està a l’espera de com evoluciona l’IPC per posicionar-se sobre el possible increment del salari mínim. La intenció del govern és augmentar el salari mínim l’any vinent perquè se situï en un 60% del salari mitjà i que la pujada sigui superior a l’IPC perquè aquest objectiu es pugui assolir. Tot i això, des de l’executiu es va manifestar també que aquesta és una qüestió que es vol consensuar amb la patronal. La CEA veu difícil una pujada més enllà de l’IPC, si aquest es manté elevat.

tracking