resposta parlamentària

El cos de la policia detecta 109 ciberdelictes des de l'inici d'any

El Grup de Delictes Tecnològics va atendre un total de 276 infraccions l’any passat

La seu central de la policia.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Grup de Delictes Tecnològics del cos de policia ha detectat al llarg del 2023 un total de 109 ciberdelictes. Així s’informa al conseller general del PS, Pere Baró, que va demanar al Govern en una pregunta parlamentària escrita sobre el nombre de delictes d’aquest tipus detectats. Del total de delictes, vint són contra el patrimoni (sis per apropiació indeguda i 14 per estafa); sis contra la llibertat (tres per sextorsió, dos per falsa sextorsió i un per amenaces); onze contra la inviolabilitat del domicili i de la intimitat; tres contra el tràfic jurídic (usurpació d’identitat); dos contra la llibertat sexual (pornografia infantil); dos contra l’honor (un per calúmnies i un per difamacions), i cinc per delictes varis (tres per phishing i dos sense il·lícit penal). La gran majoria, seixanta (20 confirmats i 40 pendents de valoració) s’inclouen en l’apartat CyberTipline, que és el mecanisme de centralització d’informació de l’ens americà NCMEC dedicat a la prevenció del segrest, l’abús i l’explotació sexual de menors d’edat.

A la resposta també s’informa que l’any passat es van detectar 276 ciberdelictes: 40 contra el patrimoni; quinze contra la llibertat; 58 contra la inviolabilitat del domicili i de la intimitat; 54 contra el tràfic jurídic; un contra la llibertat sexual; un contra l’administració de justícia; quatre contra l’honor; un contra l’ordre socioeconòmic; set per delictes varis i 95 en l’apartat del CyberTipline de l’NCMEC.

D’altra banda, el Govern informa Baró que el Grup de Delictes Tecnològics disposa d’un servei de guàrdia 7x24 per fer front a qualsevol requeriment o actuació d’urgència. Altrament, en el marc de la dita guàrdia i amb les funcions específiques del grup, es compta amb diferents protocols d’actuació, tant amb entitats públiques com amb proveïdors de serveis privats que col·laboren en el marc d’investigacions judicials.

I que en les dites col·laboracions cal destacar la participació de l’Agència Nacional de Ciberseguretat (ANC-AD), que, d’acord amb la legislació vigent, participa en l’ajuda de la mitigació i l’assessorament, tant prop d’entitats afectades com amb els nostres serveis. Indiquen que es treballa en el protocol per a la gestió d’incidents entre l’ANC-AD i la policia.

També s’informa el conseller que les actuacions que es deriven d’un tipus de cas com el de la pesca (phishing) estan perfectament cobertes amb els coneixements i els recursos disponibles prop del grup esmentat. Aquest grup analitza cada casuística i actua en conseqüència, aprofitant tots els recursos al seu abast i emprant totes les col·laboracions assenyalades per sol·licitar informació o per demanar la preservació de la informació.

Per últim, a la resposta s’indica que actualment hi ha cinc agents de policia adscrits al grup i una agent de policia en una excedència sense reserva de plaça que finalitza l’agost del 2026. Així mateix, la sergenta en cap del grup es troba en excedència sense reserva de plaça. Aquesta excedència acaba el 30 d’abril del 2024. El 2022 hi havia els mateixos agents de policia adscrits al grup.

tracking