arques públiques
El Govern perseguirà el frau amb la taxa turística
El Govern només ha recaptat sis milions dels establiments hotelers en un any, la meitat del que havia previst inicialment
El Govern posarà en marxa aquesta tardor una campanya d’inspeccions als establiments hotelers arran de la desviació en la recaptació de la taxa turística. El ministre de Turisme i Comerç, Jordi Torres, va assenyalar ahir en declaracions al Diari que l’executiu vol saber exactament “què ha passat”, però ja va avançar que hi ha negocis que “no estan fent la seva feina”. El ministre va reforçar aquesta afirmació amb un exemple: hi ha establiments que van declarar una ocupació del 20% dels llits al gener i al febrer d’aquest any, en plena temporada turística d’hivern. El 2022 va superar-se per primera vegada en la història la fita de 10 milions de pernoctacions turístiques, i aquest any, si es manté la tendència a l’alça, anirà en la mateixa línia.
La xifra de recaptació per l’aplicació de la taxa turística no ha complert de lluny les expectatives del Govern. “Ens hem endut una decepció molt gran”, va lamentar el responsable de la cartera de Turisme i Comerç. Des que va entrar en vigor el tercer trimestre de l’any passat —ja fa més d’un any, per tant, que els establiments turístics han de pagar-la—, la taxa ha generat poc més de sis milions d’euros per a les arques de l’estat. És a dir, aproximadament la meitat de l’import anyal estimat pel Govern abans d’aprovar, el juny del 2022, la llei que regula aquest impost.
Estimació inicial
La previsió de 12 milions d’euros d’ingressos anyals per la recaptació de la taxa turística és una revisió a la baixa de l’estimació inicial, de 14 milions d’euros. Aquesta xifra, al seu torn, va calcular-se tenint en compte les estadístiques sobre el sector turístic de què disposa el Govern. “Vaig voler ser prudent, i és per això que vaig proposar de rebaixar-la a 12”, va puntualitzar el responsable ministerial a aquesta publicació.
La taxa turística és un impost finalista. És un gravamen, per tant, que té com a objectiu generar fons per a una activitat específica o una despesa concreta. En aquest cas, el Govern destinarà els diners al finançament de projectes que contribueixin a millorar la qualitat dels serveis turístics, desestacionalitzar la demanda, diversificar l’oferta del país i maximitzar l’experiència de viatge positiva per als visitants. Es tracta, per tant, d’utilitzar una part dels ingressos que genera l’activitat turística per ajudar el sector a ser més competitiu.
L’import de l’impost és d’entre un i tres euros per persona i nit d’estada. El preu màxim, els tres euros, només han d’abonar-los els qui pernocten en els hotels catalogats amb cinc estrelles, mentre que el preu de dos euros es cobra als visitants que dormen en hotels de quatre estrelles o en un habitatge d’ús turístic, i el preu d’1,5 euros per persona i nit s’abona als hotels de dues i tres estrelles. La resta d’establiments han de cobrar un euro als clients. Les estades de residents andorrans i les de menors de 16 anys n’estan exemptes, així com les que superin el termini de set dies seguits en el mateix establiment turístic.
L’aprovació i aplicació d’aquesta taxa no va rebre el suport inicial del sector, que, tot i això, va acabar acceptant-la com una oportunitat per millorar l’oferta, davant la determinació del Govern de tirar-la endavant. L’entrada en vigor de l’impost, l’1 de juliol de l’any passat, va equiparar Andorra a la majoria de destinacions turístiques del món.
Finalment, cal recordar que la recaptació per la taxa turística va motivar una pregunta al Govern del grup parlamentari socialdemòcrata fa just un mes. El PS també va demanar a l’executiu si considera que cal fer millores en l’aplicació de l’impost.