Marsol rebaixa de 6.000 a prop de 3.000 els pisos buits
La intenció de l’executiu és contactar amb els propietaris perquè els posin en lloguer
La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, va informar ahir que s’han detectat al país 1.720 pisos buits segons els consums elèctrics inexistents, que arribarien a 2.000 si s’afegeixen els que tenen un consum molt baix. Aquesta xifra ha estat facilitada per FEDA i a la mateixa s’hauria d’afegir la que comptabilitzin les mútues elèctriques; amb la qual cosa es calcula que el total de pisos buits no superarà els 3.000. Es tracta, en tot cas, d’un volum d’habitatges buits molt més baix dels 6.000 que sempre havia considerat el Govern que hi podria haver al conjunt del país. La voluntat de la ministra és contactar, a partir d’ara, de la manera que sigui possible amb els propietaris d’aquests pisos per convèncer-los “que els posin al mercat de lloguer”.
Aquesta és només una de les línies en què treballa l’executiu per incrementar el nombre de pisos de lloguer. Així, Marsol va anunciar que “s’avança positivament” pel que fa a la constitució d’un parc públic d’habitatges i, en concret, ja s’han firmat tres escriptures de compra d’edificis que s’han de reformar. A partir d’ara, els arquitectes elaboraran el corresponent projecte, i al mes d’octubre es podria convocar ja el primer concurs d’obres.
D’altra banda, el Govern continua treballant en el projecte de llei de mesures urgents que s’haurà d’aprovar en aquesta matèria abans del desembre, sobre el qual ja ha mantingut contactes amb els grups parlamentaris i pot estar llest a mitjans del setembre. Marsol va insistir que la descongelació dels lloguers “la volem fer de manera molt progressiva” i, en aquest sentit, va indicar que afectarà “menys del 25% dels contractes” en vigor, i també es preveu alguna mesura perquè alguns contractes s’allarguin.
L’objectiu, així doncs, és “que no afecti molta gent”, sinó que es vol actuar “progressivament i quirúrgicament”, i fins i tot no es descarten noves propostes “si es veiés que l’acció ha estat molt dura”. La descongelació dependrà també de com acabi evolucionant el salari mitjà i medià i l’IPC, la bona evolució dels quals va ser destacada ahir per la ministra. En tot cas, encara no s’ha fixat en quin percentatge es podrien incrementar alguns dels contractes, tot i que podria ser similar a la inflació, si aquesta se situa finalment al voltant del 4%. Marsol continua també les reunions amb l’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI) —ja s’han mantingut dues— per tractar sobre possibles incentius perquè es posin al mercat més pisos de lloguer. La ministra es va mostrar especialment preocupada pel fet que més d’un miler de famílies formades per una sola persona estan destinant més del 40% dels seus ingressos al lloguer d’un habitatge.
La titular d’habitatge va admetre que el programa per facilitar avals destinats a la compra d’un pis “no acaba de funcionar”, ja que de moment només s’han comptabilitzat tres sol·licituds; motiu pel qual va anunciar que es podria modificar. D’aquesta manera, va manifestar que “hem de trobar la fórmula perquè doni més resultats”, com pot ser incrementar el valor dels pisos, “que avui en dia valen més”.
PALACIOS, DIRECTORA D'AFERS EXTERIORS
La ministra d’Afers Exteriros, Imma Tor, ha designat Eva Palacios Albacar com a directora general del ministeri, que serà la responsable del Servei d’Acció Exterior i de la carrera diplomàtica. Palacios assumirà la representació legal i diplomàtica del Servei; assistirà la ministra en la formulació, l’execució i la coordinació de la política i l’acció exteriors; supervisarà i coordinarà els serveis centrals i les missions diplomàtiques, i elaborarà, entre d’altres, l’avantprojecte de pressupost del ministeri. Palacios és actualment la cap de l’Àrea d’Afers Generals i Jurídics del Ministeri d’Exteriors.
PROGRAMA PER A JOVES ARTISTES
El Ministeri de Cultura anuncia l’obertura de noves beques per acompanyar i impulsar el creixement i la professionalització dels joves artistes. La segona edició del programa s’impulsa després de l’èxit assolit l’any passat, quan es va donar suport a tres joves artistes. El ministeri vol donar resposta a les necessitats formatives dels i de les joves artistes amb més capacitats i trobar solucions a la falta de determinats serveis i programes formatius artístics al país. Es tracta de facilitar tant la formació en centres especialitzats com la participació en concursos internacionals. El pressupost és de 15.000 euros, 5.000 més que l’any passat.