habitatge
L'oposició critica les xifres dels pisos buits
Concòrdia troba “incomprensible” que no hi hagi “dades creïbles” i reclama “mesures contundents” davant d’una “tragèdia social”
Els grups parlamentaris de l’oposició van criticar ahir que el Govern encara no tingui una idea clara de quants pisos buits hi ha al país per intentar convèncer els propietaris de posar-los al mercat de lloguer. La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, va anunciar dimecres que hi ha 1.720 pisos en aquesta situació, segons els càlculs de FEDA; xifra a la qual s’haurà d’afegir la que determinin les mútues elèctriques, el que farà un màxim de 3.000, quan la legislatura passada es va dir que eren uns 6.000.
El president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, creu que “és incomprensible que encara no hi hagi dades creïbles sobre els pisos buits” i va advocar per una major col·laboració entre les administracions, el Govern i FEDA, “perquè la xifra no pot canviar cada sis mesos”. Escalé considera que s’ha d’actuar “ara, perquè els mesos continuen passant i els preus continuen pujant”, motiu pel qual troba que hi ha d’haver “mesures contundents per fer entrar aquests pisos al mercat”. Entre elles, un impost “alt” en cas que continuïn buits i no els vulguin llogar o vendre. “Hi ha una tragèdia social i tenim la responsabilitat d’actuar avui”, va afirmar el líder de Concòrdia. “No és seriós que els registres no siguin operatius” i que es modifiqui la diagnosi cada sis mesos, va afegir Escalé, conscient que “necessitem disposar de dades fiables”.
Per la seva banda, el grup parlamentari socialdemòcrata va insistir que l’única manera de disposar de dades fiables és amb un registre de la propietat, “com el que hi ha a tots els països”, realitzat en col·laboració amb els comuns, i donant seguretat jurídica als propietaris. “Com faran ara per posar-se en contacte amb els propietaris?”, va demanar el conseller socialdemòcrata Pere Baró, segons el qual aquesta actuació del Govern forma part de “les mesures rocambolesques per fer veure que fan alguna cosa, com ja van fer durant la legislatura passada”. “Si es vol actuar s’ha de fer bé, i crear un registre de la propietat com han fet altres països”, va insistir Baró, segons el qual “no és la solució mirar els comptadors” de FEDA o de les mútues elèctriques. Es tractaria, així doncs, segons el grup socialdemòcrata, de posar en funcionament un registre de la propietat únic i després incentivar els propietaris, a través d’incentius fiscals o la protecció davant impagaments, perquè posin els seus habitatges al mercat. Baró va voler reiterar també que “no es pot fer” la descongelació dels lloguers, perquè “no és el moment”.
El conseller liberal Víctor Pintos es va mostrar “a favor” de contactar ara els propietaris dels pisos buits perquè els treguin al mercat, oferint-los incentius i seguretat jurídica, “però sempre davant de la llibertat que cadascú faci el que vulgui”. En aquesta mateixa línia, el president de l’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI), Artur Homs, va qualificar de “positiva” la iniciativa del Govern, perquè pot ajudar a “destensionar” el mercat. “Celebro que es faci perquè és una cosa que demano des de fa més de cinc anys”, va afegir Homs.