Successos

Foc a la planta 12

L’origen del foc es va detectar a la planta dotze de la torre 1 de l’avinguda de les Nacions Unides

L'incendi a la planta 12 de la torre 1 de l'Avinguda de les Nacions Unides es va declarar cap a tres quarts de dues de la tarda d'ahir.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Un incendi va afectar una de les torres en construcció situada a la zona del Clot d’Emprivat d’Escaldes-Engordany ahir al migdia, concretament la torre 1 de l’avinguda de les Nacions Unides. Segons el cap de guàrdia dels bombers, Marc Roger, els efectius van rebre l’avís a tres quarts de dues de la tarda i en arribar al lloc dels fets “vam trobar un incendi que estava actiu i amb sis persones que tenien possibles inhalacions de fum.” Roger va explicar que l’incendi s’havia declarat a la planta dotze, en un material de construcció, i degut al vent es va propagar ràpidament cap a una lona de protecció que hi havia a una de les façanes de l’edifici.

El cap de guàrdia va informar que a la zona es van desplaçar cinc dotacions de bombers amb tretze efectius ajudats per dues ambulàncies del Servei Urgent Mèdic del SAAS. Després d’haver realitzat els controls pertinents, i de fer els exàmens de partícules de carbó a la sang als sis afectats, van trobar només un que patia una lleu intoxicació, i el van atendre a l’ambulància del cos de bombers, mentre que els altres van poder marxar a peu.

El cap de guàrdia també va detallar que la totalitat dels treballs va finalitzar a les 14:50 h, moment en què l’última dotació tornava al parc. Per tant, l’actuació es va finalitzar en una hora i deu minuts. La primera acció va ser la d’evacuar els treballadors sense que es produís cap inconvenient.

Segons va explicar el responsable d’obra de l’edifici al cos de bombers, normalment hi ha una cinquantena d’obrers treballant a la torre, però degut a l’hora que es va declarar el foc i al fet que sempre hi ha trànsit, ja que uns surten a buscar material i altres entren, la gran majoria es trobava fora de l’edifici i això va facilitar l’evacuació. Quant als treballs d’extinció de les flames, el cap de guàrdia va detallar que es va treballar des de l’interior de la construcció, ja que en tractar-se d’una planta dotze, suposava uns trenta-cinc metres d’alçada, que és el límit de l’escala del cos de socors. Roger va destacar que tot i estar en obres, la torre ja tenia la instal·lació d’aigua d’incendis preparada i van poder fer servir aquesta estructura. El fet que no hi hagués mobiliari interior va facilitar les tasques i va permetre una actuació més ràpida dels efectius. Segons Roger, els materials emprats a aquest tipus d’obra acostumen a ser molt resistents al foc: “Tot i que la imatge era molt impactant, el servei s’ha pogut fer sense inconvenients”, va afegir.

Un cop extingides les flames els bombers van treballar la zona fent revisions amb càmera tèrmica per descartar que quedés cap punt calent. Una tasca especialment minuciosa degut a les altes temperatures que hi havia en el moment en què s’efectuaven els treballs d’extinció.

Tot i que es desconeixen les possibles causes que podrien haver provocat l’incendi, el cap de guàrdia va explicar que el foc havia començat a cremar un material aïllant on hi havia uns cables elèctrics al costat. L’afectació va ser principalment la cara de la façana on estava la lona exterior que protegeix les caigudes des de la bastida externa i un material interior que eren palets, material aïllant i tubs de passar material elèctric. L’origen va ser a la planta dotze i va afectar també la part de sobre.

Roger també va explicar, un cop va finalitzar el servei, que es descarta obrir una investigació per conèixer quina ha estat la causa exacta que ha originat el foc: “En aquest cas no es determinaran les causes, perquè no es farà cap investigació”, va afirmar. El cap de guàrdia va aclarir que generalment obren investigacions “en el cas que hi hagi alguna cosa flagrant que crida l’atenció, o algun indici de criminalitat, o si sorgeixen dubtes”. Segons Roger aquest no ha estat el cas, ja que van trobar col·laboració per part de tothom, l’actuació es va poder realitzar sense dificultats excepcionals i, a més a més, les afectacions van ser molt acotades.

CLAUS

1 A les 13:45 h els bombers reben el primer avís

Es desplacen cinc dotacions de bombers amb 13 efectius ajudats de dues ambulàncies del Servei Urgent Mèdic.

2 El Foc en actiu i sis possibles afectats pel fum

Examinen els afectats amb tests de partícules de carbó a la sang, mentre treballen en l’extinció de les flames.

3 A les 14:50 h finalitzen les tasques

Un cop es va apagar el foc, es va treballar amb càmeres tèrmiques per descartar que quedés algun punt calent.

Foc a la planta 12

Foc a la planta 12

tracking