acord d'associació

La consideració del català com a idioma oficial de la UE beneficiaria Andorra

Si prospera la demanda del govern espanyol, no hauria de traduir el cabal comunitari

El secretari d'Estat per a les Relacions amb la UE, Landry Riba.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La demanda d’Espanya perquè sigui possible la utilització del català en les instàncies de la Unió Europea (UE) podria resultar beneficiosa per Andorra. I és que si s’accepta la proposta espanyola, i el català és considerat, per tant, com un idioma oficial a la UE, això seria positiu per al Prinicipat, perquè pot suposar un estalvi econòmic i de temps de traducció dels textos que formen part de l’anomenat cabal comunitari. A més, es guanyaria també en termes de seguretat jurídica, perquè tota aquesta normativa hauria estat traduïda també des de la mateixa UE.

Més enllà d’aquest estalvi econòmic i de temps per a Andorra, l’adopció del català com a idioma oficial a la UE no suposaria en cap cas una facilitat pel que fa a la negociació de l’acord d’associació. “És una qüestió col·lateral que en res pot suposar una facilitat o no de cara a la fase de negociació”, va manifestar el Govern al respecte. “Els efectes d’una resolució favorable de la demanda d’Espanya es notarien en la fase de represa i d’implementació del cabal de la Unió Europea per part d’Andorra”, va afegir l’executiu.

El consell de la UE va confirmar dijous que ha rebut la petició del govern d’Espanya perquè el català, l’euskera i el gallec passin a ser reconegudes com a llengües oficials de la Unió, i ja està estudiant la demanda. L’òrgan, que reuneix els 27 estats membres, ha rebut la carta del govern espayol i “l’estudiarà”. En la missiva, el govern demana que aquesta qüestió sigui tractada dins de l’ordre el dia de la reunió del Consell d’Afers Generals del pròxim 19 de setembre. Qualsevol canvi al reglament que regula el règim lingüístic ha de ser decidit per unanimitat dels estats membres. Actualment, hi ha 24 llengües oficials a la UE.

tracking