primer semestre

El valor de les importacions modera l'alça

Entre gener i juny han entrat mercaderies a Andorra per un valor de 885,6 milions d’euros, només 68 més que en el mateix període del 2022

La frontera del riu Runer.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La inflació s’ha incrementat en els primers set mesos de l’any en un 4,4%, segons les dades del departament d’Estadística corresponents a l’índex de preus al consum del juliol. Un fet que influeix directament en el valor de les importacions, que s’han moderat en el primer semestre d’enguany després que el 2022, amb la inflació desbocada, el cost de les mercaderies s’incrementés un 34% respecte al 2021. I és que l’any passat es van importar mercaderies per un valor de 1.772 milions d’euros, quan el 2021 en van ser 1.323.

Les dades del departament d’Estadística indiquen que del gener al juny el creixement del valor de les importacions s’ha moderat respecte al primer semestre del 2022. En aquests sis mesos, el Principat ha importat mercaderies per un valor de 885,6 milions d’euros. Són només 68 milions d’euros més que en el mateix període de l’any passat, quan el valor de les mercaderies importades es va enfilar fins als 817 milions d’euros. Es tracta d’un creixement percentual de 8,4 punts. Si es compara amb les dades de l’any passat, es veu clarament que l’efecte de la inflació a les importacions s’ha moderat, ja que aquest valor va créixer un 47,5% el primer semestre del 2022 respecte al mateix període de temps del 2021.

Si la tendència continua, l’any s’acabaria amb un valor d’importacions de mercaderies superior als 1.700 milions d’euros. L’any passat aquesta xifra va ser de 1.772. Presumiblement, el resultat final serà superior a aquesta xifra, ja que en el segon semestre de l’any s’acostuma a incrementar el volum de les importacions empès pel turisme d’estiu (juliol, agost i fins i tot setembre) i pel primer mes (desembre) de la temporada d’hivern.

Pes majoritari d'Espanya

El que no ha fet variar el moderat increment de la inflació és l’origen de les importacions, que, com és habitual en les darreres dues dècades, prové de manera majoritària de l’Estat espanyol. Així, dels 885 milions invertits per comprar mercaderies en els primers sis mesos de l’any, 578,3 s’han pagat a exportacions espanyoles. És a dir, el 65,3% del valor de les importacions és d’Espanya. El segon país en pes, amb 92,7 milions, és França, que representa el 10,4% del volum total del valor de les importacions en el primer semestre del 2022.

En termes percentuals, la situació no ha variat gaire respecte al mateix període de temps del 2022. Les mercaderies espanyoles representaven el 66,4% del total, mentre que les franceses eren el 10,8%. El valor de les mercaderies provinents d’Espanya s’ha incrementat el primer semestre de l’any un 6,4% respecte al mateix període del 2022, mentre que el de França ho ha fet un 5,3%.

El valor de les importacions modera l'alça

tracking