propostes sostenibles
Connexions finançades pel Banc d'Inversions
El Govern ha presentat a l’ens europeu projectes relacionats amb el transport elèctric cap als països veïns i de generació d’energia verda per rebre el seu suport
El Banc Europeu d’Inversions (BEI) ja té sobre la taula diversos projectes del Govern relacionats amb el “transport elèctric transfronterer i la generació d’energia verda”. Així ho va explicar el ministre de Finances, Ramon Lladós, que juntament amb el secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné, es va reunir fa unes setmanes amb un equip de l’entitat europea que va visitar el Principat i es va interessar pels projectes que poden ser susceptibles d’entrar en el seu programa de finançament. El final de l’any passat, el BEI va acceptar Andorra com a país membre malgrat no formar part de la Unió Europea, fet que permet al Principat optar als programes de finançament de l’organisme per a projectes concrets de caire sostenible. “Ja tenen les primeres propostes sobre la taula, se les estan mirant per veure quin podria encaixar més en el seu procés de finançament”, va apuntar Lladós.
En concret, el ministre va detallar que s’han presentat “projectes relacionats amb el transport elèctric per connectar amb els països veïns” que permetria el finançament de línies de connexió cap a França i Espanya i projectes relacionats amb la generació d’energia hidràulica, eòlica i fotovoltaica. “És important que Andorra cada vegada sigui més sobirana quant a l’energia que consumim”, va afirmar Lladós. En aquest sentit, va deixar clar que “no estem parlant de generar el 100% de l’energia que consumim, perquè no és factible, però sí tenir més autonomia energètica, perquè ja hem vist que quan passen crisis al món, ser al més sobirà possible és bo”. “A més, són projectes que lliguen molt bé amb el procés de transformació cap a un món més sostenible que volem dur a terme. Ja no generarem energia cremant gasoil o cremant carbó; les noves fonts han de ser sostenibles”, va assegurar.
El ministre va destacar la importància de poder comptar amb l’ajuda del BIE. “És el primer país que no és membre de la Unió Europea ni membre de l’Espai Econòmic Europeu que té la possibilitat d’accedir al finançament del Banc Europeu d’Inversions”, va destacar Lladós. Així, va apuntar que l’organisme “ens ajudarà en dos àmbits: en l’estrictament econòmic, perquè ells proveeixen finançament amb la particularitat que és sempre cofinançament, o sigui que ells no són mai els únics que hi participen, també ho fan privats”, va detallar Lladós. Això, va remarcar el responsable de la cartera de Finances, permet als inversors privats “estar tranquils” i saber que el projecte té el suport d’una institució important i amb “molta experiència”. “Això és molt important perquè com a privat no és el mateix dir que vas sol, que anar acompanyat d’una organització internacional refutada”, va remarcar. A més, va afegir, “també ens ofereixen assistència tècnica i verifiquen la bondat del projecte”.
EL PRIMER PAÍS TERCER QUE POT ACCEDIR AL FINANÇAMENT DEL BEI
El Banc Europeu d’Inversions (BEI) va acceptar Andorra com a país membre el setembre de l’any passat. Es culminava així un procés que va iniciar-se el juny del 2020, quan l’exministre de Finances Eric Jover va presentar oficialment la petició per formar part de l’organisme europeu. És la primera vegada que un país tercer, que no és membre de la UE ni de l’Espai Econòmic Europeu, accedeix al programa de finançament del BEI, fet que demostra, segons el ministre Lladós, que “Andorra és un país fiable i rigorós”. L’acord permet al Principat poder accedir als mecanismes de finançament del banc de la Unió Europea per a projectes concrets. És a dir, l’executiu haurà de presentar el projecte i els seus detalls per poder rebre’n posteriorment, si obté el vistiplau del BEI, el finançament. És precisament en aquest punt en el qual es troba ara el Principat. Una vegada el país rebi el finançament, amb unes condicions avantatjoses que s’hauran de negociar per a cada projecte, també es podrà beneficiar de l’assistència tècnica d’experts del mateix Banc Europeu d’Inversions per tal de desenvolupar i implantar el projecte en qüestió.