memòria del 2022

Els reguladors van inspeccionar una entitat bancària el 2022

L’Autoritat Financera, per la seva banda, va fer una revisió temàtica a tota la plaça

Jurament del càrrec del president de l'AFA, Raül González.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Autoritat Financera d’Andorra (AFA) ha dut a terme durant el 2022 una revisió temàtica a les entitats bancàries, en relació amb la gestió i els controls sobre la liquiditat intradia i una inspecció conjunta amb la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra (Uifand) a una entitat bancària. L’objectiu d’aquesta última ha estat, principalment, verificar els sistemes de prevenció de blanqueig de diners a l’entitat bancària, així com l’estructura de govern corporatiu com a grup, i ha permès aprofitar sinergies entre ambdues autoritats i millorar la cooperació existent. Així s’indica en la memòria d’activitats de l’Autoritat Financera corresponent al passat exercici.

Addicionalment, donant continuïtat a la inspecció temàtica iniciada el 2021 sobre risc de crèdit que es va dur a terme a totes les entitats bancàries, en relació amb els procediments seguits per les entitats pel que fa a les parts relacionades i els grups d’accionistes amb risc viu significatiu, durant l’exercici de l’any passat, les entitats han definit plans d’acció específics per tal d’introduir millores, tant en la gestió com en el control d’aquest tipus d’operacions, s’assenyala en la memòria del regulador financer.

Revisió temàtica

Així mateix, s’ha dut a terme una revisió temàtica a les societats gestores d’organismes d’inversió col·lectiva (sis en total) pel que fa a la gestió d’OIC amb l’objectiu principal de revisar l’efectiu compliment del Comunicat tècnic núm. 44/SGOIC Distribució a clients de classes de participacions /accions d’OIC i OIC amb igual política d’inversió, es recorda a la memòria de l’Autoritat Financera.

Finalment, també s’han dut a terme sis inspeccions in situ a màquines de tractament de monedes d’euro a tres entitats bancàries i a un proveïdor d’efectiu i s’han inspeccionat quinze màquines de tractament de bitllets d’euros a cinc entitats que manegen efectiu, de les quals quatre entitats bancàries i un proveïdor d’efectiu, s’assenyala a la memòria del 2022.

EL REGULADOR REP DOTZE RECLAMACIONS EL PASSAT EXERCICI

L’AFA va rebre l’any passat dotze reclamacions (23 el 2021). Del total de les reclamacions rebudes, nou es van presentar en dossiers que, o bé no estaven complets, o bé no havien seguit el procés establert per presentar reclamacions a l’AFA. Durant el 2022 s’ha gestionat una reclamació que estava pendent de l’any anterior, les rebudes durant l’any en curs i una reclamació que estava pendent de l’any anterior i que es va iniciar el desembre de 2020. Les principals temàtiques sobre les quals versen les reclamacions han estat, d’una banda, aquelles relacionades amb les comissions que les entitats supervisades han aplicat als seus clients, en què es qüestionen tant la seva oportunitat en el cobrament com el seu increment i, d’altra banda, aquelles relacionades amb les cobertures de les pòlisses de determinades assegurances. De les dotze reclamacions de l’any passat, quatre van ser per comissions; tres per operacions bancàries; una per operacions amb productes d’inversió; una per cancel·lació o obertura de comptes; una per testamentària i dues per assegurances.

tracking