relleu al capdavant del saas
Cosan s'enfronta a la falta de personal sanitari
El comité es reunirà amb la nova directora del SAAS per tractar aquest i altres reptes
Suplir la manca de professional sanitari. Aquest serà el principal repte de Mertixell Cosan com a nova directora general del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), segons el comité d'empresa de la parapública. El Diari va avançar en l’edició d’ahir el nomenament de la ginecòloga com a capdavantera del SAAS i, hores més tard, el Govern va enviar un comunicat on es confirmava la notícia. El comité, però, va assabentar-se de qui seria la nova directora a través dels mitjans de comunicació. “Han estat molts canvis en poc temps. Primer un nou Govern, amb tot el que això comporta, i després aquest canvi de gerència”, va apuntar Montse Nazzaro, membre del comité, tot afegint que es reunirà amb Cosan aviat i serà llavors quan li traslladaran les seves peticions. En aquest sentit, Nazzaro va avançar que un dels assumptes que tractaran en aquesta primera presa de contacte serà el problema de la manca de personal. “No tenim els professionals que necessita l’hospital i el personal que tenim pateix. Hem de treballar en una oferta atractiva”, va afirmar Nazzaro.
L’1 de setembre és la data que Meritxell Cosan serà oficialment directora general del SAAS, agafant el relleu de vuit anys de Josep Maria Piqué. La ginecòloga ha estat cap de servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell des del 2020 i alhora ha estat presidenta del Col·legi de Metges. En efecte, com a presidenta del Col·legi s’ha mostrat crítica en diverses ocasions amb l’assumpte del personal sanitari. A principis de juliol, el Diari recollia unes declaracions on la ginecòloga reconeixia aquesta manca, que titllava de generalitzada en tots els sectors, i instava el ministeri de Salut i el SAAS a fer un esforç per ser atraients per als professionals. Cosan també s’ha mostrat favorable a ampliar l’horari de les permanències mèdiques, a comptar amb una història clínica compartida, a implementar el tercer pagador, així com a regular les visites telemàtiques que, donat a una incidència amb el programa que s’ha de fer servir, no es poden dur a terme des de principis d’any.
La seva trajectòria professional i el paper que ha efectuat durant tres anys com a presidenta del Col·legi de Metges serien dos punts a favor per a la nova etapa de Cosan, va apuntar Albert Dorca, secretari del Col·legi. “Cosan coneix molt bé el nostre sistema sanitari i les seves mancances, i ara és qüestió de treballar-hi a poquet a poquet”, va dir Dorca. Pel que respecta al nou president del Col·legi de Metges, encara no saben quan es nomenarà. Dorca va explicar que la decisió de Cosan ha estat quelcom “molt meditat”, però s’ha fet oficial recentment i el Col·legi encara ha de reunir-se.
JOSEP MARIA PIQUÉ, CINC ANYS DIRECTOR DE L'HOSPITAL CLÍNIC I VUIT DEL SAAS
El pròxim 31 d’agost finalitza el mandat de Josep Maria Piqué com a director general del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), una etapa que va començar farà gairebé vuit anys. El març de 2016. Llicenciat en Medicina per la Universitat de Barcelona el 1975, Piqué va començar la seva etapa professional en l’Hospital Clínic de Barcelona com a metge adjunt del Servei de Gastroenterologia. Anys més tard va ser nomenat cap d’aquesta àrea, i va assumir el càrrec durant vuit anys. Després de passar per la subdirecció del Clínic, el febrer de 2011 va ser designat director, fins al desembre de 2015. L’etapa al SAAS comença amb el canvi al capdavant del ministeri de Salut, el 2016. Rosa Ferrer va ser substituïda per Carles Álvarez Marfany, i aquest va destituir Lluís Burgués com a director general de la parapública, posant Piqué en el seu lloc. Durant els anys al capdavant del SAAS, Piqué ha conviscut amb el ministre Marfany, Joan Martínez Benazet, Albert Font i Helena Mas. La gestió de la pandèmia ha estat un dels punts calents de la trajectòria de Piqué, així com les contínues crítiques per la saturació de les urgències o les condicions laborals dels sanitaris. També, però, ha destacat per engegar un programa per prevenir malalties cròniques, per incorporar el servei d’anatomia patològica, etc.