Les mesures per la covid es mantenen malgrat l'augment de contagis

Els metges indiquen que els símptomes són poc agressius, similars a un refredat, i molts no s’adonen que ho passen

Un infermer fent la prova per detectar el virus.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El virus de la covid es manté viu amb l’augment del nombre de casos positius registrats durant l’agost, concretament 35 durant la primera meitat de mes, quan semblava que quasi no hi havia infectats durant els mesos anteriors. Tot i això, cap d’ells s’ha declarat de gravetat alta i els símptomes que presenten són lleus, molt poc agressius, i no resulten ser més virulents que els d’un refredat normal. Així ho van confirmar alguns metges al Diari, qualificant la situació de “molt poc alarmant” i “sense cap preocupació al capdavant”.

La ministra de Salut, Helena Mas, va indicar que el repunt d’aquest mes no queda lluny de la normalitat, atès que la covid té un funcionament estacional i que l’agost de l’any passat també va experimentar un repunt de positius. Mas va assegurar que les mesures de prevenció actuals formen part de la vigilància de la resta de malalties recurrents i el SAAS no es planteja tornar a l’obligatorietat de dur la mascareta a l’interior de l’hospital. Tot i això, la parapública queda pendent de valorar la situació epidemiològica i no abaixa la guàrdia.

Alguns metges coincideixen que hi ha un repunt de positius, però que mai ha deixat de ser-hi i és més transmissible en certes èpoques de l’any. Segons va declarar el doctor Xavier Crespo, “hem d’aprendre a conviure amb aquesta realitat, mai ha deixat d’existir”.

La vacunació alleugera els metges, atès que és una forta causa de la simptomatologia lleu i de poder passar el virus sense complicacions i amb una recuperació ràpida. El doctor Joan Carles Vidal veu que la majoria dels seus pacients positius estan vacunats, una posició molt favorable respecte als qui no ho han fet, ja que “els anticossos fan més fort l’organisme i, per tant, som més forts davant del virus en cas de tornar-lo a passar”.

La nova variant ERIS, de moment, no està en boca dels professionals i tampoc creuen que colpegi igual de fort que les del 2020 o 2021. “Són modalitats del virus diferents, però no mutacions extremament perilloses”, va afirmar el doctor Josep Antoni Touceda. Va assegurar, però, que el nombre de positius és més elevat que el del registre, ja que molts dels infectats no es fan la prova i, els que la fan, no la comuniquen. En presentar símptomes lleus, molts ho confonen amb un refredat o no s’adonen que l’estan passant.

Els metges, per la seva part, tampoc veuen necessari prendre mesures estrictes, més enllà de fer el seguiment per telèfon amb els infectats i comunicar les recomanacions de prevenció adequades, com és el cas del doctor Touceda. Va indicar al Diari que està en contacte telefònic amb dos o tres pacients al dia i que es limita a respectar el protocol d’actuació. Va aclarir que no està amoïnat per cap dels seus pacients perquè no estan en una situació de gravetat.

INCREMENT MODERAT DE LA VENDA DE TEST A LES FARMÀCIES

La majoria de farmàcies del país han notat un increment moderat de la venda de tests covid. Es tracta, per descomptat, d’un augment que ni de lluny és comparable al que va registrar-se en els pics de demanda durant la pandèmia. Fonts de la Farmàcia Mitjavila, situada a la plaça Benlloch, al centre històric d’Andorra la Vella, van explicar al Diari que les vendes de tests han crescut, sobretot, en l’últim mes. Així, si al juliol van dispensar-se tres unitats, aquest mes ja n’han venut més d’una vintena. Per la seva part, el grup Pasteur, que gestiona diversos establiments sota aquesta marca al Principat, també ha notat un increment de la demanda de tests ràpids per detectar la infecció de coronavirus, però, com apunten la majoria de farmàcies amb qui aquesta publicació s’ha posat en contacte, es tracta d’un creixement “significatiu”. Un dels factors clau que, segons les farmàcies, ha fet que aquesta tendència a l’alça sigui modesta és que no hi ha restriccions sanitàries ni a Andorra ni als països de l’entorn. Aquestes mesures, destaquen, van impulsar fortament la demanda de tests, ja que aleshores un resultat negatiu podia utilitzar-se per accedir a espais públics si no es disposava de certificat covid. La demanda actual de proves per detectar la presència del virus és tan limitada que no totes les farmàcies n’han detectat un augment rellevant en els últims mesos. És el cas de la farmàcia Carlemany, situada a Escaldes-Engordany. “No hem observat un increment destacat del nombre de tests venuts”, van informar fonts de l’establiment. La venda de tests ha augmentat en les darreres setmanes en alguns països d’Europa. Al Regne Unit, ho van fer el 30% el mes de juliol.

tracking