afers socials

Tràmits exclusius per a gent gran i discapacitats

La implementació de la mesura també es farà a Immigració i a l’Agència Tributària

La ministra i diversos usuaris durant la presentació del servei exclusiu de tràmits.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les persones més grans de 65 anys i les persones amb discapacitat ja compten amb una taula prioritària tant al Servei de Tràmits del Govern com a l’Agència Tributària i també a Immigració. Així ho va anunicar ahir al matí la ministra d’Afers Socials i Funció Pública, Trini Marín, que va explicar que era una petició que la Federació d’Associacions de la Gent Gran ja havia demanat en la darrera assemblea celebrada al mes de maig. “La petició estava enfocada al servei de tràmits, però vam pensar que fàcilment es podria ampliar a l’Agència Tributària i Immigració, i al col·lectiu de persones amb discapacitat”.

Fèlix Zapatero, president de la Federació d’Associacions de la Gent Gran d’Andorra, va mostrar la seva satisfacció que s’atengués la reivindicació: “pensàvem que no es faria fins a finals d’any”, va explicar. Diana Figueras, de la Federació Andorrana de Persones amb Discapacitats va subratllar el fet que es puguin “compartir recursos”, ja que “els dos col·lectius tenim necessitats semblants”. Un cop feta aquesta passa ara els col·lectius dirigeixen la mirada als comuns i especialment a la CASS. Segons Marín, amb aquest darrer va haver-hi converses, i Zapatero va explicar que hi ha una atenció personalitzada per a la gent gran, però caldria una millor senyalització. Figueras va assenyalar que seria important que també s’implementés la mesura, perquè els col·lectius fan moltes gestions en aquest organisme.

Marín va explicar que no va caldre dotar de grans infraestructures les seus que acolliran la nova mesura, perquè remodelacions com l’adaptació del mobiliari ja s’havien fet, sinó canviar el sistema de manera que aquestes persones puguin agafar un tiquet especial. Els usuaris que vulguin beneficiar-se només hauran de portar la tarja magna o el certificat de CONAVA. Segons la ministra, el 2022 es van enregistrar 94.000 demandes a tràmits en total. Avui dia encara no hi ha estadístiques específiques d’aquests col·lectius, però amb el nou sistema va assegurar que les podran dur a terme.

ZAPATERO REITERA LA NECESSITAT DE FER MÉS CAMPANYES DE PREVENCIÓ DE CÀNCER

El president de la Federació d’Associacions per a la Gent Gran, Fèlix Zapatero, va aprofitar el marc de la presentació de la finestra prioritària per recordar algunes de les reivindicacions que també es van realitzar en l’assemblea realitzada a finals de maig. Encapçalen la llista les campanyes de prevenció de càncer per als majors de 65 anys. Segons Zapatero, actualment ja s’ha aconseguit que es duguin a terme les campanyes de prevenció de mama, del còlon i del recte, però mancarien les accions destinades a predir la malaltia del glaucoma, el càncer de pell, i el de pròstata. Zapatero va recordar la importància d’aquestes iniciatives en la lluita contra la malaltia. L’altra de les reivindicacions que Zapatero va posar sobre la taula va ser el finançament de viatges per als residents. Segons el president, la gent gran resident a Andorra que conserva la nacionalitat espanyola pot accedir a l’Imserso, però no és aquest el cas de la gent gran resident a Andorra amb passaport. Zapatero va explicar que les dues reivindicacions es tornarien a posar sobre la taula al mes de setembre. D’altra banda, des de Govern s’ha recordat els avenços realitzats quant al servei de podologia, amb dues sessions gratuïtes a l’any; i el règim del tercer pagador, que es veurà ampliat en unes setmanes després de les sessions de treball.

La ministra i els col·lectius al Servei de Tràmits de Govern

tracking