agricultura

La collita de tabac s'avança “més de l'esperat”

El resultat són plantes de poca envergadura totalment desenvolupades i madures

Un camp de tabac a Andorra la Vella.Julià Rodríguez

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La collita de tabac s’ha avançat aquest any “més de l’esperat”. Així ho va comunicar ahir l’Associació de Pagesos i Ramaders (ARPA), que va fer una prèvia del balanç de la collita de tabac al Principat, segons s’indica en el comunicat, “per petició de diversos mitjans”. Tot i que l’associació considera que “és molt d’hora per fer cap tipus de valoració global”, han volgut pronunciar-se sobre el diferent estat de maduració que s’ha pogut observar en el territori, “avançant-se en alguns casos el cultiu més de l’esperat amb el resultat de plantes de poca envergadura totalment desenvolupades i madures”.

Referent a les pedregades ocorregudes a principis de juliol, l’associació ha esmentat que “van donar origen a molt poques declaracions de pedra” i que “ja han estat peritades i, en general, han estat de poca importància i no han donat com a resultat, per tant, una afectació important de la collita”. Pel que fa a la inestabilitat atmosfèrica actual, l’associació es manté en alerta pel risc de tempestes que pugui generar.

Cal recordar que la collita de tabac es va reduir molt amb motiu de la pandèmia, ja que es va decidir disminuir la producció, perquè també ho estaven fent les vendes de tabac. Així, si abans s’arribava en algunes ocasions fins a 240.000 quilos de tabac entre totes les plantacions del país, aquesta s’ha situat posteriorment en uns 130.000 quilos, una xifra que es considera la normal. El més habitual és que els pagesos plantin més quantitat de tabac de la que els pertoca, en previsió que algunes de les plantes puguin resultar malmeses per les inclemències meteorològiques, i en els últims anys s’ha arribat als dos milions de plantes a tot el país. La collita de tabac del 2022 va ser d’uns 130.000 quilos i no es va veure greument afectada per les nombroses pedregades.

tracking