cultura

La Farga del Madriu és un model icònic de les fargues medievals

L’activitat es podria remuntar a la baixa edat mitjana i restar operativa fins al segle XX

Control tècnic de les autoritats per conèixer els avenços de la tercera faseSFGA/CEsteve

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els treballs de la tercera fase del programa d’actuació sobre la Farga del Madriu han permès confirmar que el bé és un model representatiu de la transició de les fargues medievals (molines) cap a les primeres fargues a la catalana i, també, un exemple de l’evolució cap a les fargues modernes del segle XIX. A més, les dades referents a l’obtenció i treball del ferro, l’aprofitament dels recursos i l’ocupació de la zona, indiquen que probablement l’activitat de la farga es podria remuntar a la baixa edat mitjana i restar operativa fins al segle XX.

Així es va explicar durant la visita de la ministra de Cultura, Mònica Bonell, que aquest dijous va apropar-se al jaciment acompanyada de la subsíndica general Sandra Codina i altres autoritats i tècnics per constatar l’avenç dels treballs de conservació, estudi i revalorització del que ha estat anomenat bé d’interès cultural (BIC).

Quant als treballs de la tercera fase del programa d’actuació sobre el bé, es van iniciar el 7 d’agost i està previst que acabin el dia 1 de setembre. Així mateix, es va finalitzar l’excavació dels darrers àmbits de la Farga i es van protegir les restes arqueològiques. Es van dur a terme els treballs de consolidació i restauració del baix forn, del taller, del canal i del cambrot, deixant aquest edifici preparat per a la fase final d’interpretació el 2024.

A més a més, per la disposició de les estructures i troballes es va confirmar que una de les cases de la Farga va ser aixecada durant la fase d’ampliació de la fàbrica i d’implantació de la ferreria, datada de la fi del segle XVIII o inici del XIX. La darrera setmana de treballs, els arqueòlegs se centraran en l’excavació dels dos forns de pa que es preveuen restaurar l’any vinent. Paral·lelament, s’ha començat l’excavació d’un dels edificis ubicats prop del botàs. Els primers resultats validen la hipòtesi que es podria tractar de la primera casa de la Farga implantada als volts del 1732. Pel que fa a l’activitat que desenvolupen els especialistes en pedra seca, s’ha iniciat la restauració dels murs de la casa de la Farga.

tracking