dades del 2022
Immobles i patrimoni suposen el 45% de la inversió estrangera
El rànquing el lidera la prestació de serveis amb 181,4 milions d’euros l’any passat, seguit de gairebé 92 milions en promoció immobiliària i 82,4 milions en patrimonial
Prestació de serveis, promoció immobiliària i construcció i patrimoni són els sectors que van encapçalar la inversió estrangera durant el 2022. En concret, prestació de serveis va suposar un total d’inversió de 181,4 milions d’euros, promoció immobiliària i construcció 91,9 milions i patrimoni, 82,4 milions. Els dos últims sectors junts sumen 174,3 milions i suposen gairebé el 45% del total de la inversió estrangera durant l’any passat, que es va enfilar fins als 388,9 milions. A molta distància, els segueixen el sector de l’hostaleria, que va representar 15,5 milions i comercialització, venda al detall i a l’engròs amb 14,6 milions. Encara més lluny, fabricació, execució i realització amb una inversió total d’1,7 milions, i projectes, disseny o investigació, amb 1,1 milions. Així s’extreu de les dades demanades pel grup parlamentari de Concòrdia al ministeri d’Economia, ara liderat per Conxita Marsol, malgrat que les xifres exposades corresponen a la legislatura passada.
La inversió total declarada durant l’any passat està força per sota de l’any precedent. Així, mentre el 2022 la quantitat total va arribar a 388,9 milions, el 2021 la xifra ascendia a 543,7 milions d’euros, fet que suposa un 28,5% menys. El sector que percentualment més s’ha disparat és el de la construcció i promoció immobiliària, que va passar de 16,3 milions a 91,9 milions, la qual cosa suposa un 461,8% més. També va créixer notablement el sector de prestació de serveis, passant de 42 milions a 181,4 milions, un augment del 331,4%. D’altra banda, el sector patrimonial (-81%) i el de projectes, disseny o investigació
(-95,5%) van ser els que més van retrocedir.
LA MAJORIA D’ESPANYA
Pel que fa a la nacionalitat de l’inversor, la majoria són procedents d’Espanya. En concret, fins a 206 milions d’euros declarats s’han formalitzat des d’aquest país d’origen. El segueixen Luxemburg (78,7 milions) i França (63,1 milions). A més distància se situen, amb 20,9 milions, els casos en els quals la inversió correspon a persones jurídiques andorranes que compten amb participació estrangera de més del 50% del capital. La resta de països se situen ja a molta distància. A tall d’exemple, hi ha el Regne Unit (5,8 milions), Colòmbia (2,7 milions) o Rússia (1,6 milions).
Pel que fa al nombre de sol·licituds d’inversió estrangera, el rànquing coincideix. El lidera Espanya amb 434 demandes, seguit de França amb 235 sol·licituds. A molta distància, les persones jurídiques andorranes amb capital estranger (49), el Regne Unit (25) o Bèlgica (17). Les xifres són similars a les registrades durant el 2021.
La formació de Cerni Escalé va sol·licitar les dades a l’executiu després d’argumentar diverses vegades que és necessari limitar la inversió estrangera en immobles. En concret, el partit portava al programa electoral la necessitat d’aplicar una moratòria de 18 mesos en matèria d’inversió estrangera per al sector immobiliari. Això voldria dir aturar l’adquisició de pisos de qualsevol mena per part de no residents, apuntant de manera directa els denominats residents passius. La nova formació, de fet, té previst d’entrar d’aquí a relativament poc temps un text legislatiu per reformar la Llei d’Inversió Estrangera. El Govern preveia aprovar-ne una modificació la legislatura passada, però finalment la redacció del ministeri que en aquell moment pertanyia a Jordi Gallardo va quedar al calaix perquè el partit va considerar que calia reformular-lo.
XIFRES
1. Prestació de serveis lidera el rànquing
La prestació de serveis lidera el rànquing pel que fa a la inversió estrangera durant el 2022 amb 181,4 milions d’euros.
2. Construcció i patrimoni, el 45% del total
La promoció immobiliària i la construcció i el patrimoni segueixen el sector de prestació de serveis. Entre tots dos representen gairebé el 45% de l’import de la inversió estrangera.
3. Nacionalitat espanyola i francesa
La majoria d’inversors són de nacionalitat espanyola, seguits dels francesos i d’aquells casos en què hi ha una persona jurídica andorrana però la majoria del capital és estranger. Luxemburg també té un lloc destacat quant a la quantitat de diners invertits.
4. Concòrdia vol una reforma de la llei
Concòrdia vol presentar una reforma de la Llei d’Inversió Estrangera. Són partidaris de fer una moratòria de la inversió estrangera per al sector immobiliari.