escola

L'augment del preu del material escolar s'estabilitza

Els establiments constaten que la pujada de la cistella de la compra es frena i l’increment se situa en un 2% respecte al 2022

Motxilles exposades en una botigaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’estalvi i el reaprofitament del material educatiu tornen a marcar les tendències entre mares, pares i alumnes que enguany han d’afrontar l’inici d’un nou curs escolar. Tot i que, a diferència de l’any passat, els preus no pateixen un increment significatiu. Segons els establiments, la forta pujada que es va viure el 2022 encara afecta les famílies, que s’ho repensen a l’hora de comprar nou equipament acadèmic. “Aquest any hi ha hagut un increment normal, tant en el material escolar com en els llibres de text, i sembla que els preus s’estiguin estabilitzant”, afirma Josep Maria Cornella, propietari d’Ofijet, segons el qual els preus s’han apujat entre un 2% i un 3% respecte de l’any passat, mentre que el 2022 s’havia viscut una pujada de fins a un 8%.

Pamela Méndez, encarregada de la llibreria Idees, afirma que els preus són similars a l’any passat. Així mateix, la directora de la papereria Carlin, Elena García, també és del parer que tot i haver-hi un petit augment, els preus s’han estabilitzat i són similars al 2022. Per García hi ha dos tipus de lots principals: el més habitual és el que oscil·la entre els 200 i els 220 euros, que inclou la motxilla i l’estoig, i el segon seria sense la motxilla i es quedaria en 160. En aquest sentit, Cornella apunta que “ja fa un parell de cursos que hi ha menys alegria en les compres”, adduint al fet que les famílies intenten reaprofitar el material dels cursos passats: “Això es veu molt clar en les motxilles: abans en compraven una cada any; ara, si veuen que no està malmesa l’aprofiten”, afirma Cornella. Per García la tendència a l’estalvi en el material escolar no ha canviat: “El que passa és que hi ha anys en què les famílies es proveeixen de tot, i llavors al següent miren d’estalviar. Es compren més llibretes, per exemple, que regles i els compassos”, afirma.

Respecte als llibres de text, LLuís Canal, encarregat de La Llibreria, detalla que la mitjana del cost dels lots de llibres varia depenent de l’escola i de l’edat dels alumnes. D’una banda, cada sistema educatiu empra un mètode de suport acadèmic diferent. Així, en el cas de l’escola andorrana, s’utilitzen pocs llibres de text, i l’aprenentatge es fa sobretot amb un suport digital. Segons Canal, la quantitat més gran que arriben a gastar són uns 70 euros. En el sistema francès, la mitjana del preu del cada llibre varia entre els 20 i 40 euros, però en alguns cursos als alumnes se’ls cedeix el llibre durant un any i després ho han de tornar de manera que no sigui necessari comprar-los. “Les escoles congregacionals són les que empren més llibres de text”, afirma Canal. De l’altra banda, el preu dels llibres varia depenent del curs. Segons Canal, els llibres de primària tenen preus més assequibles, rondant els 20 euros, mentre que els de secundària i els de batxillerat tenen un cost més elevat. A més, afirma que “des de la pandèmia, les famílies retarden les compres fins després de les vacances” Quant als llibres de lectura, Toni Sales, encarregat de la secció de llibres de l’FNAC, afirma que l’increment ha estat petit.

Tot i que el reaprofitament dels llibres segueix sent la tendència entre la majoria de famílies, aquest any, segons expliquen Canal i Cornella, alguns dels alumnes que segueixen el sistema espanyol es troben que no poden reutilitzar-los perquè continua la renovació dels llibres marcada per la llei espanyola i enguany afecta els cursos parells.

RETARD A L'HORA D'ADQUIRIR LA LLISTA

Els establiments afirmen que hi ha certa relaxació per part de les famílies a l’hora d’adquirir el material escolar. Segons Canal, abans de la pandèmia la majoria comprava els productes educatius a finals de juny. “Ara no senten aquesta pressió, i tenen la mirada posada en les vacances. Ens arriben comandes fins i tot al setembre.” Per Cornella, també hi ha el factor de que les llistes detallen el trimestre en què es faran servir certs llibres, com els de lectura, i això fa que les famílies els comprin més endavant.

tracking