rEPORTATGE

Planta amenaçada

La construcció de la desviació de la Massana i del vial d’enllaç a la serra de l’Honor afecta la ‘Ranunculus carlittensis’, una planta en perill d’extinció

La planta a la zona on es construirà la infraestructura.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Se la coneix com a Ranunculus carlittensis. És una planta endèmica de la meitat est dels Pirineus i generalment lligada a freixenedes, vernedes i altres boscos de fondals humits, i està catalogada dins de les espècies de flora en perill d’extinció. I ara està amenaçada per la futura construcció de la desviació de la Massana (del punt quilomètric 0+870 al punt quilomètric 1+167) i del vial d’enllaç a la Serra de l’Honor. Quan es va fer l’estudi d’impacte ambiental de l’obra, es va trobar la presència d’aquesta planta que es veuria afectada pels treballs perifèrics de la construcció. A les conclusions de l’estudi d’impacte ambiental s’indica sobre la Ranunculus carlittensis que “sobre plànol no hi ha afectació directa. Són, però, probables o possibles afectacions indirectes relacionades amb l’obra. Aquestes afectacions es podrien evitar o minimitzar amb mesures preventives”.

Els treballs han obtingut, de manera prèvia, l’informa favorable sobre l’impacte ambiental. Al document, aprovat el passat 19 de juliol, s’indica que “segons l’avaluació d’impacte ambiental (AIA) redactada per Euroconsult, es destaca la possible afectació d’espècies de flora d’interès que s’han localitzat prop de la zona afectada en els inventaris. S’hauran d’aplicar mesures preventives per minimitzar l’afectació d’aquestes espècies i en concret per a la Ranunculus carlittensis. En cas de localitzar-ne algun exemplar durant el reconeixement previ a l’inici de les obres, se’n valorarà el trasplantament fora de la zona d’obra”.

No és l’única planta que es troba afectada per les obres de la desviació i el vial. Segons l’estudi, l’impacte més important sobre la flora i la vegetació d’aquest projecte és l’afectació d’un hàbitat d’interès secundari a Andorra, el prat de dall mesohigròfil ben conservat que s’estén entre el riu i el peu del vessant. “Tot i que sobre plànol l’afectació és limitada i es concentra en una franja marginal, una previsió realista és que l’execució del projecte podria afectar prop de la meitat del prat”, s’indica, i s’afegeix que “es podria limitar l’afectació amb mesures preventives, reduint al màxim les ocupacions en aquesta zona, però la seva aplicació efectiva seria molt difícil”.

A l’estudi d’impacte ambiental també s’indica que hi ha afectació directa sobre la major part de la superfície d’un altre hàbitat d’interès secundari, l’avellanosa mesòfila. “En aquest cas, la representació existent és una mica atípica. Es podria preservar una petita franja si s’hi apliquessin mesures preventives molt estrictes, però el més probable és que a la pràctica sigui afectada gairebé tota la superfície d’aquest hàbitat”, s’assenyala.

També hi hauria afectació directa al prat de dall de dues plantes catalogades com a protegides: Galium mollugo i Narcissus poeticus.

tracking