salut
El 40% dels casos de trastorn mental greu presenten risc social
Les relacions familiars i l’àmbit econòmic són desencadenants de la problemàtica
Al Principat, encara pendents d’analitzar dades amb tota fiabilitat, es coneix que el diagnòstic de trastorn mental greu inicial s’associa específicament a factors socials de risc de caràcter educatiu i sociosanitari. Així ho va indicar el cap del servei de Salut Mental del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària, Carlos Mur, en la ponència que va fer en la Diada Andorrana de la Universitat Catalana d’Estiu celebrada a Prada de Conflent titulada La desigualtat i els trastorns mentals. S’ha detectat que el 40% dels casos diagnosticats amb trastorn mental greu presenten des de l’inici també risc social en l’àmbit educatiu i/o sociosanitari, indica Mur en la ponència, on afegeix que aquest percentatge és significativament superior a la situació general (29,7%) o quan no hi ha factor de risc associat. D’altra banda, el cap de Salut Mental del SAAS assenyala que “els facultatius consideren que els àmbits d’exclusió social amb major incidència en la salut mental de les persones identificades pels i per les professionals com a desencadenants o agreujants de problemàtica, són les relacions familiars i l’àmbit econòmic”.
Al text, el metge explica que si parlem de la salut mental als infants i joves, per combatre la desigualtat afegida als trastorns mentals, caldria fomentar la prevenció i la promoció de la salut mental en aquesta etapa, i més específicament quan apareixen factors socials de risc. “El suport en la transició a la formació postobligatòria i l’emancipació, amb el que implica en l’esfera laboral i residencial en adolescents, és clau”, assenyala per afegir que “es fa necessari definir un marc de treball integral basat en les necessitats de la joventut i específicament de la joventut vulnerable”.
Per a Mur, a partir de les necessitats detectades darrerament, es planteja la necessitat d’impulsar o reforçar una sèrie de programes o actuacions com el reforç de programes relacionats amb capacitats parentals, el reforç de tractaments familiars, el reforç de programes de prevenció i detecció precoç de malaltia mental en mares i pares, i comptar amb un marc de treball específic per a l'adolescència. A més de la variable edat, s’ha d’introduir la variable de gènere a l’hora d’estudiar els factors de desigualtat en el desenvolupament de trastorns mentals, i les dones que viuen soles són les més exposades al risc de nous problemes.