automòbils

El preu dels cotxes d'ocasió augmenta per sobre del cost dels nous

El preu del vehicle de segona mà es dispara fins a un 40% més que durant la pandèmia

Transport d'automòbils sense matriculació.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els vehicles de segona mà es poden vendre a un preu molt superior respecte al preu amb el qual es va comprar. Així ho van confirmar alguns concessionaris de vehicles d’ocasió al Diari en relació amb la creixent demanda dels de segona mà i l’aturada de la fabricació dels cotxes nous.

El comercial de la botiga de Seat i Cupra, Joan Elsen, va explicar que ha vist vehicles de segona mà a un preu molt més elevat del que hauria de ser: “He vist un cotxe que va costar 28.000 euros i ara es ven a 32.000, passats els quatre anys des de la seva fabricació”. Segons ell, es tracta d’una situació “excepcional” i ho qualifica de “bàrbar”. “Són preus insòlits, estem veient barbaritats”, va reiterar Elsen. Per la seva part, el gerent de Kars, Joan Sala, va titllar de “sobrepreu” la situació de l’encariment del vehicle d’ocasió. “El preu és el que marca el valor del producte i ara veiem com els cotxes d’ocasió s’estan revalorant i es venen a sobrepreu”, va explicar Sala.

La crisi dels semiconductors, que es va iniciar amb la pandèmia i es va accentuar pel conflicte d’Ucraïna, va paralitzar la producció i la distribució dels automòbils nous de fàbrica. Això va obligar els compradors a inclinar-se cap a la compra de l’ocasió, atès que podien gaudir d’un accés ràpid, una entrega quasi instantània i un preu molt més assequible. Ara, però, l’alta demanda ha disparat els preus fins a un 40% des de la pandèmia i ha capgirat la tendència del sector. “Abans, el cotxe de segona mà era el segon plat, ara ha esdevingut el primer”, va explicar Antoni Fernàndez, venedor de Pyrénées Automòbils. La botiga ven a partir dels 10.000 quilòmetres recorreguts fins als 50.000 o 60.000, però això no és un fre per aconseguir compradors. “Els preus s’han estabilitzat a l’alça. Nosaltres venem, únicament, a partir dels 25.000 euros”, va explicar Fernàndez.

Algunes botigues de cotxes veuen aquesta tendència com un atractiu positiu, sobretot, amb els cotxes d’alta gamma o les sèries limitades, que són les dues categories de vehicle més cares. Però d’altres establiments temen que això pugui esdevenir una normalitat, ja que no ho veuen lícit. “Nosaltres venem al preu que correspon o per sota”, va declarar una membre del concessionari M.L. Automòbils.

CLAUS

-Tendència invertida

Un cotxe de segona mà es pot vendre ara per un preu molt superior del que va costar en el moment de comprar-lo al concessionari.

-Estabilitat a l’alça

Els preus de la segona mà van augmentar un 20% l’any passat respecte a l’any de pandèmia i enguany s’han incrementat un 20% més.

-Desprestigi

Alguns concessionaris qualifiquen d’“il·lícit” la inflació de preus i temen que la segona mà esdevingui un servei sobrevalorat.

tracking