defensa de la llengua oficial
La llei exigirà un nivell mínim de català per residir al país
El text en defensa de la llengua estipularà que els nouvinguts hagin de tenir un nivell molt inicial de l’idioma, inferior a l’A2, per aconseguir o mantenir el permís
La nova llei en defensa de la llengua oficial exigirà un nivell mínim de l’idioma tant als nous residents com aquells que hagin de renovar el permís per viure i treballar al país. El requisit serà molt bàsic, inferior al nivell A2, i per a aquelles persones que no el puguin acreditar, se’ls obligarà a fer un curs de 30 hores als centres de català del país abans de donar o renovar-los la targeta verda. El nou text, sota el títol de Llei de la Llengua Oficial, s’està treballant a tres bandes entre el ministeri de Cultura, Educació i Interior, ja que incorporarà un article per modificar la llei d’Immigració i afegir el nou requisit per als permisos de residència.
L’objectiu de la llei, que l’executiu encara està acabant de perfilar però que es preveu que aviat pugui traslladar-se al Consell General, és garantir una expressió mínima en l’idioma oficial per part de tots els ciutadans del país i que això es tradueixi en una millor atenció al públic en català. En aquest sentit, des del Govern s’afirma que han constatat que cada vegada hi ha més casos en què la primera atenció es fa directament en castellà, sobretot als comerços i a la restauració. Es vol aconseguir revertir aquesta tendència i assegurar una conversa mínima en català.
L’executiu preveu que la nova llei pugui ser aplicable ja de cara a l’any vinent, quan es calcula que es renovaran uns 3.000 permisos de residència. A totes les persones que la sol·licitin ja se’ls exigirà el nivell mínim. Per aquelles que ja el tinguin o el puguin acreditar, la renovació es farà amb normalitat. Per a les persones que no tinguin un títol però sí el nivell, podran fer una prova als centres de català per certificar-ho. Per a la resta, es començarà a demanar el curs de 30 hores. Per poder donar resposta al possible augment d’estudiants als cursos gratuïts de català als centres del país, des del ministeri de Cultura es calcula que caldrà dotar-los de tres treballadors més. Les places de nova creació s’haurien d’incloure en el pressupost del 2024 que s’està elaborant des del ministeri de Finances.
La llei també vol incidir en la necessitat de preservar la llengua i de cuidar-la entre tots. La voluntat és fer corresponsables a totes les institucions i animar-les a participar en la promoció de la llengua. Amb aquesta finalitat, el ministeri presentarà la llei de manera personalitzada a la Unió Hotelera, a la Cambra de Comerç i a la CEA per buscar la col·laboració dels empresaris i facilitar que els treballadors forans aprenguin la llengua oficial. En aquest punt entraran també els treballadors temporers, a qui no se’ls exigirà el mínim de nivell de català, però sí que es vol trobar la manera d’incentivar que tant empresaris com empleats entenguin la importància d’aprendre l’idioma.
El debat sobre si cal o no exigir un nivell mínim de català per instal·lar-se al país no és nou i sovint ha portat polèmica perquè alguns sectors consideren que si s’és molt exigent es frenarà l’arribada de professionals forans. Des del Govern, però, es defensa que serà bo tant per la qualitat dels visitants que venen al país com per la integració dels nouvinguts. A més, s’ha optat per un nivell molt bàsic, per tal que tothom hi pugui accedir de manera senzilla i l’idioma no suposi un fre per a cap professional.
CLAUS
1. Exigència d’un nivell mínim, inferior a l’A2
La llei exigirà un nivell inicial de català als nous residents i als que vulguin renovar el permís. El requisit serà mínim, inferior a un A2.
2. Curs obligatori de 30 hores si no es té el nivell
En cas de no poder acreditar el nivell ni poder demostrar-lo a través d’una prova, s’obligarà la persona a fer un curs de 30 hores per obtenir el permís.
3. L’objectiu és garantir una atenció mínima
L’objectiu és garantir que el personal és capaç de donar una atenció al públic en català i trencar la tendència actual amb la predominança del castellà.
4. Implicar la societat i als empresaris
La llei busca implicar les institucions i els empresaris en la defensa de la llengua. Es considera que ajudarà a tenir una millor atenció i també a la integració.