sistema sanitari
El ministeri de Salut deixa en suspens la generalització del tercer pagador
La ministra afirma que s’ha d’analitzar com ha anat la implementació del règim entre la gent gran i les persones amb discapacitat per avaluar si es pot ampliar
La generalització del règim del tercer pagador a tots els ciutadans es troba en un punt d’incertesa fins que s’hagi fet una anàlisi de com ha anat la implementació “per als actes diagnòstics, mèdics, odontològics i farmacèutics en el col·lectiu de la gent gran i de les persones amb discapacitat”. Així va expressar-ho la ministra de Salut, Helena Mas, en una resposta a una pregunta parlamentària de la consellera general d’Andorra Endavant, Carine Montaner.
Va ser el juny del 2022 quan el Consell General va aprovar l’acord sobre la implementació del règim del tercer pagador. Des de llavors, el Govern ha superat una primera fase en què es prioritzava l’ampliació del règim del tercer pagador per al col·lectiu de la gent gran que es va posar en funcionament l’1 d’octubre del 2022, en què va quedar exclosa la prestació farmacèutica i la prestació odontològica. La segona fase es va posar en marxa el 2 de gener del 2023, ampliant el règim a les persones amb discapacitat, tot incorporant la prestació odontològica. Segons va anunciar Mas, el 18 de setembre entrarà en vigor l’ampliació del tercer pagador en la prestació farmacèutica per a les persones majors de 65 anys, i el 18 de novembre per a les persones amb discapacitat.
Quant a l’ampliació del règim del tercer pagador a la resta de ciutadans, des de Govern s’havien esmentat diferents dates: el desembre del 2022, el cap de Govern, Xavier Espot, en resposta a una carta dels assalariats de la CASS, havia afirmat que seria una realitat durant el primer semestre d’enguany, però al maig ja es va anunciar que no seria factible fins a final d’any o durant el 2024. Ara, segons es desprèn de la resposta de la ministra, la mesura està pendent d’avaluació i només després d’una anàlisi del funcionament i de l’impacte de l’aplicació de la darrera fase es “valorarà l’ampliació d’aquest règim a tots els usuaris del sistema sanitari públic”.
Quant a la recepta electrònica, una de les qüestions tecnològiques imprescindibles per a la posada en marxa del règim generalitzat del tercer pagador, des de Salut es va indicar que podria estar disponible durant el 2024.
Mas va recalcar que es tracta d’un projecte complex, que requereix la “implicació i coordinació de diferents equips i col·lectius”, referint-se, d’una banda, als equips tècnics del ministeri de Salut, dels SAAS, de la CASS, així com professionals mèdics i farmacèutics, i, de l’altra, a la integració d’aplicacions informàtiques com són la història clínica compartida (HCCA), els sistemes informàtics de cada farmàcia i els sistemes de facturació a la CASS.
Així doncs, s’ha estructurat la proposta en tres fases. La primera i més avançada, segons la ministra, podria estar finalitzada a la tardor i és la creació d’una base de dades de medicaments única que inclogui els fàrmacs espanyols i francesos amb les característiques del sistema andorrà incloent preu i disponibilitat.
La segona fase, possiblement la més complexa, és possibilitar la prescripció per part dels professionals mèdics a través de l’HCCA, en un format específic, que pugui arribar electrònicament a les farmàcies. Segons Mas, ja s’ha començat a treballar de forma paral·lela a l’anterior amb el Col·legi de Metges i es preveu que pugui iniciar-se de forma general a final del 2023.
La tercera fase comprèn la integració de les aplicacions de les oficines de farmàcia per rebre la recepta des de l’HCCA i fer la facturació a la CASS. Segons la ministra, aquesta darrera fase ja s’ha començat a treballar amb el Col·legi de Farmacèutics, però és difícil de calendaritzar perquè precisa que s’avaluïn les fases anteriors, es resolguin les disfuncions i fer la corresponent adaptació informàtica. La ministra ha explicat que podria estar disponible durant el 2024.
CLAUS
1. Primera fase en l’aplicació del tercer pagador
Aplicacio del règim als majors de 65 anys, excloent la prestació farmacèutica i la prestació odontològica.
2. Ampliació a les persones amb discapacitat
S’amplia el règim a les persones amb discapacitat, tot incorporant la prestació odontològica.
3. Inclusió de la medicació a les primeres fases
S’anuncia la inclusió de medicaments per a la gent gran i les persones amb discapacitat. Queda pendent d’avaluació la generalització del règim.
ANALÍTIQUES CONSULTABLES A ANDORRA SALUT
L’aplicació de Salut ha posat a disposició dels usuaris la possibilitat de consultar el resultat de les proves realitzades des de l’actualitat fins al 30 de setembre del 2022, i està previst anar-hi incloent analítiques anteriors de forma progressiva. Aquesta actualització se suma a la possibilitat de consultar proves diagnòstiques d’imatge disponibles a l’aplicació des del gener. Segons informa el Govern, en aquest sentit, a més a més s’està treballant perquè abans que finalitzi el 2023 es puguin consultar els informes sobre les proves radiodiagnòstiques.