actuació d'urgència

Desallotjats els veïns de l'avinguda Santa Coloma

Els inquilins dels números 28 i 30 de l’avinguda Santa Coloma de la capital han de marxar de casa per la intensificació de les esquerdes

El cònsol major d'Andorra la Vella, David Astrié, davant dels dos edificis que seran desallotjats.COMÚ D'ANDORRA LA VELLA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els inquilins dels edificis situats als números 28 i 30 de l’avinguda Santa Coloma d’Andorra la Vella no podran tornar a casa fins que els propietaris facin un estudi d’enginyeria estructural dels immobles i, si cal, els rehabilitin. El comú de la capital va desallotjar ahir al vespre els 68 veïns dels dos edificis després que l’última setmana s’hi hagin intensificat els moviments i també s’hi hagin eixamplat les esquerdes, identificades per primera vegada el maig de l’any passat. A partir de demà a les tres de la tarda els immobles es precintaran i només s’hi podrà accedir per recollir objectes personals i acompanyat dels bombers. El cònsol major, David Astrié, va afirmar ahir en declaracions als mitjans de comunicació que el desallotjament s’allargarà com a mínim tres mesos. “No me’n podia anar a dormir tranquil si no desallotjàvem aquests edificis”, va recalcar el mandatari.

Els veïns del número 28 –26 persones en total– han estat atesos durant el dia d'avui pel departament de Social del comú. Tal com va assegurarAstriéahir, s'ha contactat amb les famílies perquè rebin l'ajuda més adequada segons les seves necessitats. Cap dels propietaris ha demanat allotjar-se a casa de familiars, 5 de les famílies han requerit allotjar-se a Aparthotels i les altres 7 en hotels. D'altra banda, els 42 inquilins del número 30 –l'hotelBellpí– ja van ser reallotjats ahir a l'hotel Cérvol, situat al número 46 de l'avinguda Santa Coloma. Tots són treballadors temporals.

La setmana que ve el comú farà un estudi d’anàlisi del subsol per determinar quina és la naturalesa del terreny sobre el qual van construir-se els edificis. Aquests treballs es calcula que s’allargaran un mes i mig. La segona setmana de setembre la corporació encarregarà treballs de consolidació i reforç dels fonaments de tots dos immobles.

“PASSIVITAT”

Astrié també va informar que el comú ha fet “diversos requeriments” escrits i verbals als propietaris dels edificis perquè en reparin els desperfectes que presenten. Aquestes interpel·lacions no han tingut resposta. El cònsol major no va dubtar a denunciar la “passivitat” dels propietaris. Tot i que va admetre que “encara és d’hora” per preveure quines accions prendrà el comú si aquesta desídia es manté, el cònsol va assegurar que la corporació “disposa d’eines per anar més lluny”. Una opció seria no permetre que els veïns tornin a casa fins que els edificis estiguin rehabilitats. Com a últim recurs Astrié no va descartar declarar l’estat de ruïna dels immobles, fet que obligaria a enderrocar-los.

Les obres i intervencions que el comú ha fet als dos edificis han tingut un cost de 150.000 euros, xifra que augmentarà els propers mesos. La factura inclou les obres de consolidació dels fonaments que ja van fer-se a l’edifici del número 28 el febrer d’aquest any; la refacció d’un tub de claveguera d’aquest mateix immoble; la col·locació d’una bastida i una xarxa de protecció a l’hotel Bellpí arran de la caiguda d’unes plaques decoratives; els sous de l’equip d’enginyers que fa el seguiment setmanal de l’estat dels edificis i la despesa derivada del primer desallotjament del número 28, fa mig any.

El cònsol va reiterar, finalment, que el comú ha fet “totes les actuacions necessàries” a la via pública per reduir el risc, però va recordar que la responsabilitat de mantenir els edificis en bon estat és dels propietaris: “Nosaltres no podem intervenir dins dels immobles. Ho ha de fer la propietat.” Mentrestant les esquerdes, com va poder observar el Diari, es van eixamplant.

CLAUS

1. Seixanta-vuit persones desallotjades

Les seixanta-vuit persones que viuen als edificis dels números 28 i 30 de l’avinguda de Santa Coloma d’Andorra la Vella han de marxar de casa.

2. La propietat, obligada a fer obres

Els propietaris estaran obligats a fer un estudi estructural dels immobles i a fer-hi les obres de rehabilitació que calgui perquè els veïns hi puguin tornar.

3. El comú ja s’hi ha gastat 150.000 euros

Les obres i intervencions que ha fet el comú als dos edificis pugen a 150.000 euros. La factura s’incrementarà substancialment els propers mesos.

Els dos edificis desallotjats ahir a l'avinguda Santa Coloma d'Andorra la Vella.

tracking