acord amb la ue

La crítica del supervisor europeu genera desconcert als partits polítics

El Govern recorda la feina feta en matèria financera i envia un missatge de tranquil·litat

Reunió del pacte d'Estat per la UE.SFGA

Creat:

Actualitzat:

La carta enviada pel Grup d’Autoritats Europees de Supervisió a Brussel·les alertant dels perills de tancar l’acord d’associació amb Andorra, Mònaco i San Marino ha caigut com un gerro d’aigua freda al Principat. El document considerava que estrènyer vincles amb els tres petits països que “històricament han mantingut regulacions financeres menys rigoroses” podria propiciar casos de “blanqueig de capitals i altres activitats il·lícites”, la qual cosa podria provocar que les empreses vulguin aprofitar-se “d’estàndards financers més lleugers” i crear “riscos significatius per als consumidors”.

El Govern va respondre ahir oficialment a les crítiques recordant “fets objectius i quantificables” per demostrar la realitat del país “i no percepcions o males imatges del passat”. El ministre portaveu, Guillem Casal, va recordar que el 2018 la UE “ens va treure de la llista negra de països considerants no cooperadors”, i que en la darrera avaluació del Moneyval “s’ha considerat que Andorra és un país complidor i seriós en matèria de prevenció de blanqueig”. També va fer referència a un informe de la tardor del 2022 de la Universitat de Basilea “que deia que Andorra era el segon país en el rànquing mundial amb menys risc de blanqueig de capitals”. Per tot plegat, Casal va indicar que la carta ha estat “una sorpresa”, però que treballaran per “traslladar el missatge i tranquil·litzar aquelles institucions que no estiguin suficientment tranquil·les”. “Nosaltres estem tranquils perquè per part de la Comissió Europea, que és amb qui negociem, no hem rebut cap mena de preocupació pel que fa a aquesta temàtica, la lliure circulació de capitals continua el seu curs de negociació”, va deixar clar Casal.

Des de l’oposició, els partits van mostrar diferents graus de suport al Govern. El cap de l’oposició i president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, va deixar clar que l’executiu té el seu suport en aquesta qüestió. “Hem d’unir les nostres veus per transmetre el missatge de seguretat quan s’ataca la credibilitat del país”, va afirmar. En aquesta línia, va deixar clar que “Andorra ha fet un gran esforç en aquesta matèria i la plaça financera és segura”.

El PS, en canvi, va ser més cautelós. “Andorra, a partir de l’acord monetari, ha fet un esforç d’harmonització amb la normativa europea en els darrers anys, però haurem d’estar a l’escolta de les recomanacions que eventualment ens pugui fer la UE per tal de millorar la transparència i la supervisió del nostre sistema financer”, va indicar la presidenta del grup parlamentari, Judith Salazar, que va afegir que estan en espera de les properes reunions per conèixer el posicionament de la Comissió Europea al respecte. Per la seva banda, el liberal Víctor Pintos, que va indicar que “ha estat una sorpresa en majúscules” davant del desconeixement de “l’esforç del país en matèria fiscal”, va demanar al Govern que actuï de manera “ràpida i valenta”. “No podem permetre la sospita sobre el nostre país”, va opinar.

La presidenta del grup d’Andorra Endavant, Carine Montaner, va ser la més crítica i va demanar “marcar una pausa en les negociacions i fer una reflexió profunda”. “Constatem que Andorra té encara l’etiqueta de paradís fiscal”, va declarar Montaner, tot afegint que “és urgent que el Govern faci més pedagogia per fer ressaltar tota la feina feta els últims anys per la lluita contra el blanqueig de diners i contra l’evasió fiscal”.

José Manuel Campa

Un espanyol al capdavant de l’Autoritat Bancària Europea José Manuel Campa (Oviedo, 1964) és el president de l'Autoritat Bancària Europea (EBA) des del 2019. Prèviament va exercir de director global d’afers regulatoris per al Grup Santander i va ser professor de finances i economia a la IESE Business School. Entre el 2009 i el 2011 va ser secretari d’Estat d’Economia del govern espanyol.

tracking