meteorologia

L'agost bat rècords de temperatura i esdevé el més càlid des del 1950

S’han registrat dues onades de calor superant els 25 graus als 2.000 metres

Una noia bevent aigua durant la primera onada de calor del mes.F. G.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les dades climatològiques que recull la central de FEDA, a una altitud de 1.135 metres, revelen que el mes d’agost passat ha estat el més càlid que es registra des de l’any 1950. La informació la va difondre ahir Andorra Recerca+Innovació (AR+I), que va apuntar que la temperatura màxima mitjana ha estat de 28,5 graus, mentre que la mínima mitjana s’ha enfilat als 14,1 graus. Per tant, continua l’informe, la mitjana en què s’ha situat el termòmetre ha estat de 21,3 graus, amb una anomalia de 2,7 graus per al període de referència 1981-2010.

El compte de Twitter d’Acció Climàtica va completar la informació apuntant que a la vall central s’han registrat dues onades de calor i quatre nits tropicals. La primera onada de calor, del dia 9 a l’11, es van assolir temperatures️màximes per sobre dels 25 graus a 2.000 metres d’altura i es van superar els 20 a 2.500 metres. A l’estació de la Comella el dia 9 es va registrar la temperatura més altad’un mes d’agost, amb 35,9 graus. La segona onada de calor es va registrar del 18 al 25 i va suposar el major nombre de dies seguits de temperatures elevades, tant de dia com de nit.

Pel que fa a les precipitacions, s’han acumulat fins a 65,8 mil·límetres, un valor pròxim a la mitjana. L’AR+I destaca el canvi de temps registrat els darrers dies del mes amb una entrada de fred en altura que va derivar en precipitacions en forma de neu amb acumulacions de fins a 20 centímetres a l’estació de la Solana, a 2.470 metres.

Les dades registrades en el conjunt de l’estiu, però, no superen les de l’any passat. Ha estat el tercer període més càlid des del 1950 i el primer lloc el manté l’estiu del 2022, que es va caracteritzar per un juny i juliol molt càlids, assolint rècords de temperatura, i per un agost amb precipitacions i frenada del termòmetre. En aquest sentit, aquest any s’han assolit 57 jornades en què la temperatura màxima va superar els 25 graus, mentre que durant el 2022 els dies amb aquestes condicions van ser 84.

L’AR+I recorda que el mes de juny d’aquest any es va caracteritzar per unes precipitacions abundants repartides durant tot el període. Va ser al juliol quan van aparèixer les primeres onades de calor i les primeres nits tropicals. L’agost va arrencar amb temperatures pròximes a la mitjana climàtica per al període de referència 1981-2010 i fins i tot inferiors, apunta el recull d’Andorra Recerca+Innovació. A partir del dia 7, però, el termòmetre es va enfilar fins a final de mes, quan van irrompre les baixes temperatures.

Durant els tres mesos d’estiu s’han acumulat un total de 287,9 mil·límetres de precipitació a l’estació de FEDA i ha estat sobretot per les quantitats acumulades durant el juny, quan es van superar els 144 mil·límetres. El juliol, en canvi, l’episodi més destacat va ser el dia 3 amb 37 mil·límetres. L’agost no s’ha destacat per episodis amb grans quantitats de precipitació acumulada, sinó pel caràcter tempestuós dels que s’han produït amb molta pluja en poc temps.

tracking