conflicte a la construcció

Accions legals contra empreses pels abusos amb obrers peruans

El cas d’Asunción està en mans d’un bufet d’advocats que buscarà que es reparin el presumptes perjudicis al seu client

Uns treballadors en una obra per aixecar un edifici.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La situació de l’obrer peruà que es va quedar al carrer per reclamar el compliment del contracte continua sent complicada encara que apunta a una solució que li permetria recuperar l’activitat laboral amb estabilitat.

Des que es va negar a pagar 900 euros per manutenció i alimentació, la seva vida a Andorra s’ha convertit en una angoixa permanent. Porta més de dos mesos a l’espera de la resolució del seu conflicte sense cap ingrés ni diners per enviar a la seva família –dona i tres fills– i ell se sent sense ànim sovint. Tanmateix, la seva reivindicació pot tenir un final just. El seu cas ja està en mans d’un advocat que va comentar que està estudiant tota la documentació per decidir quin tipus d’accions legals es fan contra les dues empreses que presumptament haurien actuat de manera irregular, EMT i Casyre. El lletrat no va voler donar indicis de quines il·legalitat es podrien imputar però va reconèixer que les accions es volen iniciar d’“immediat”.

Aquesta seria una via per solucionar les il·legalitats que s’hagin pogut cometre contra Ángel Asunción, acomiadat via e-mail un diumenge per exigir el compliment del contracte que va firmar a Lima i amb un bitllet d’avió de retorn per al dia següent. Tot una barbaritat.

L’objectiu de l’advocat és aconseguir un acord que sigui satisfactori per al seu client i que alhora serveixi d’advertiment per a aquells que continuen abusant de la situació d’indefensió amb què es troben els treballadors desplaçats, bàsicament peruans dedicats a la construcció.

El cas d’Asunción no és una excepcionalitat, però va servir perquè l’opinió pública tingui coneixement del que passa a l’interior d’algunes obres.

L’home encara viu en una pensió d’Escaldes-Engordany proporcionada pel ministeri d’Afers Socials i s’ha compromès, un cop tingui una feina fixa, a retornar amb petites mensualitats la despesa que suposen els seus àpats diaris a la pensió.

La Creu Roja li proporciona altres articles d’higiene personal i d’altres necessitats, mentre que alguns àmics li deixen alguns diners per enviar a la família perquè puguin subsistir en aquests moments tan difícils.

Precisament divendres va aconseguir reunir els diners que necessitava per pagar l’enviament dels documents originals que necessita per entregar al Servei d’Immigració, sense els quals la seva petició caducaria dijous vinent. Amb aquests papers oficials podrà obtenir el permís de residència i treball per un any i deixar enrere aquest malson que li ha suposat alçar la veu contra els abusos que va patir. Una constructora ja li té reservat un lloc de treball perquè s’incorpori tan aviat tingui el permís.

D’alta banda, fonts coneixedores del cas han confirmat al Diari que EMT i Casyre són dues de les empreses que estan en el punt de mira de l’executiu.

L’executiu va anunciar dimecres que s’estan instruint tres sancions a tres empreses que han abusat de treballadors peruans i que pròximament es comunicaran. El portaveu del Govern va catalogar les sancions com a “importants” i des del Govern es treballarà conjuntament amb l’ambaixada i l’executiu del Perú en aquests casos. Juntament a EMT i Casyre, hi ha una tercera empresa dedicada també a reclutar treballadors al país sud-americà. Tot apunta que el paquet de sancions afectarà també aquesta companyia.

El Govern va indicar que hi ha hagut un intercanvi amb institucions del Perú, via ambaixada, en què el Govern ha rebut preguntes referents als treballadors subcontractats. El president de l’Associació de Residents Peruans a Andorra (ARPA), Lorenzo Castillo, va posar en coneixement de les autoritats del consolat del Perú a Barcelona la problemàtica.

CLAUS

1. La primera denúncia que fa un obrer peruà

Asunción ha estat el primer i únic treballador que ha portat els abusos a Inspecció de Treball. Porta dos mesos vivint d’ajudes amb ple d’incerteses.

2. Disputa pel pagament del menjar i dormir

La valentia d’Asunción va portar companys seus a negar-se a pagar 900 euros mensuals pel menjar i dormir.

3. El Govern opta per intervenir proactivament

Govern comença a involucrar-se tot i que feia temps havia afirmat que es feien controls a diferents obres.

INCOMPLIMENT DEL CONTRACTE

Els treballadors del Perú desplaçats a Andorra han decidit plantar-se. Una quinzena dels empleats de l’empresa Casyre van decidir deixar de pagar els 900 euros que els reclamava l’empresa en concepte de menjar i allotjament. L’empresa els va informar, un cop van arribar al país, que havien de pagar 600 euros cada mes per les despeses de l’alberg on vivien amb 30 companys més i també pel menjar. Tots van acceptar, malgrat que al contracte de treball s’especificava que totes aquestes despeses les cobria l’empresa. De 600 es va passar a 900.

tracking