SALUT
Alternatives per evitar que arribin casos “banals” a urgències
A les noves contratacions per separar el SUM de l’atenció hospitalària se suma el treball per donar alternatives a les patologies lleus
Aquesta setmana el consell de ministres aprovava una transferència de crèdit de prop de 300.000 euros per contractar personal sanitari que reforci les àrees d’urgències i salut mental. La major part de la partida es destina al primer dels serveis per fitxar deu nous professionals, cinc dels quals metges, que ajudin a fer realitat el projecte de separar els equips que fan l’atenció de les urgències que arriben a l’hospital d’aquelles que s’han d’atendre a fora. Aquesta separació reivindicada des de fa temps ha d’ajudar a descongestionar el servei però no és l’única mesura que es treballa. Un grup de treball en què hi ha el ministeri, el SAAS i també el Col·legi de Metges (COMA) perfila alternatives perquè les “patologies banals” no acabin a les urgències hospitalaries. El ja exdirector del SAAS, Josep Maria Piqué, comentava aquesta setmana que la problemàtica de les patologies de caràcter lleu que arriben fins al servei “no és un problema que s’hagi de resoldre ampliant urgències” sinó que calen alternatives perquè “aquestes patologies que requereixen pocs recursos siguin ateses d’una altra manera”.
Una de les opcions que hi ha sobre la taula és la de la derivació inversa que van plantejar els mateixos metges. Es tracta d’una fórmula que consistiria que un cop el personal d’infermeria de triatge valori que el pacient no necessita una atenció urgent, se’l derivi al seu metge referent o algun altre de capçalera que el pugui tractar en un temps relativament curt. “La idea és que els metges de família es comprometin i ho estan fent”, va dir Piqué.
Sobre la separació de SUM i urgències, Piqué va assenyalar que “és una distorsió dintre del SAAS, n’érem conscients” i que provocava que en casos puntuals el metge que estava atenent a urgències –“una patologia banal, mai una d’urgent crítica”, va voler deixar clar– hagués de marxar per atendre alguna sortida del SUM. La dotació extra de personal evitarà aquest desdoblament de funcions malgrat que Piqué va precisar que el plantejament no és crear equips diferenciats i que els metges d’urgències només atenguin a l’hospital o només atenguin SUM; compatibilitzaran les dues tasques però mai en una mateixa guàrdia.
NOVA CAP
La doctora Ivette Ruiz va agafar les regnes del servei al juny arran de la dimissió de l’anterior responsable, Jordi Samsó. Ho va fer en funcions però és imminent que s’oficialitzi el seu nomenament després d’haver superat el concurs que es va convocar per cobrir de manera definitiva la plaça.
Piqué va apuntar que ara que disfuncions com la que provocava compatibilitzar SUM i urgències hospitalàries estan en vies de solució les perspectives de futur del funcionament del servei són positives.
EL LLIGAM 'NECESSARI' ENTRE ELS METGES LIBERALS I EL SAAS
En el repàs de l’etapa de gairebé vuit anys al capdavant del SAAS, Josep Maria Piqué remarca també com una de les millores assolides haver regulat la relació entre els metges liberals i el SAAS “amb convenis individuals entre aquests metges i el SAAS en els quals es defineixen els drets i les obligacions que tenen en l’exercici de la seva professió aquí”. Una relació contractual que precisament el darrer informe de fiscalització del Tribunal de Comptes posava en entredit, argumentant que xocava amb el concepte de treballador per compte propi. “Nosaltres ja vam contestar perquè no estem d’acord amb aquesta apreciació”, va comentar Piqué. El fins dijous passat màxim responsable de la institució va admetre que “des del punt de vista estrictament laboral tenen raó” però va reblar que “la medicina no és un acte individual i si t’incorpores a treballar amb un grup, independentment del teu règim laboral, has d’estar d’acord en el compliment d’unes coses mínimes d’organització del servei per donar la millor prestació als pacients”. Josep Maria Piqué va insistir que el conveni amb els metges liberals no regula cap altra cosa que no sigui el compromís amb el bon funcionament del servei. “Obliga a treballar en equip en favor dels malalts i ho defensem com ja vam fer davant el Tribunal de Comptes”, va afirmar.