literatura
Iñaki Rubio treu a la llum l'estada transformadora de Picasso a Gósol
El llibre, editat per Comanegra, estarà disponible a partir de dimecres vinent
L’estada de Picasso al poble de Gósol és el tema principal del llibre que Iñaki Rubio publicarà el proper 6 de setembre de la mà de l’editorial Comanegra dins la col·lecció Espores, una editorial amb què ja havia publicat Morts, qui us ha mort? , crònica negra on s’endinsava i analitzava la història de la darrera pena de mort del Principat.
Aquesta vegada l’escriptor es decanta per un relat de transformació protagonitzat per un dels artistes més influents del món de la pintura com és Picasso. En aquesta nova proposta, que es mou entre la crònica i la novel·la, Rubio defensa la hipòtesi que va ser l’estada que Picasso va fer a Gósol, acompanyat de la seva parella sentimental, Fernande Olivier, la que possibilita la metamorfosi de l’artista com a persona i fins i tot la que li permet contribuir a “transformar la història de l’art” en ser aquell lloc on va concebir Les demoiselles d’Avignon, segons va explicar l’escriptor en una entrevista a EFE: “L’estada de Picasso a Gósol és reveladora i per a ell transformadora, fins al punt que algunes cartes que va enviar al seu amic i escultor Enric Casanovas, que va ser la persona que li va parlar del poble, les signa com a Pau de Gósol”.
Segons Rubio, entre els mesos de maig i agost de 1906, comptant esbossos, dibuixos, guaches i olis, l’artista va realitzar unes tres-centes peces al lloc al que va adreçar-se “perquè necessitava amagar-se i sobretot que no el molestés ningú”. Segons Rubio, “Picasso a Gósol es transforma i després pot contribuir a transformar la història de l’art, canvia la nostra mirada gràcies al cubisme, un germen que ja es troba en els retrats que va fer a homes i dones de Gósol o a L’haren, el mateix tema de Les demoiselles d’Avignon, un dels quadres més importants del segle XX, que va pintar a París, després de Gósol, trencant amb quatre-cents anys de tradició renaixentista.”
Per escriure el llibre, l’escriptor afirma haver estat els darrers anys endinsant-se en la vida i l’obra de Picasso, tractant amb expertes d’aquell moment com Jèssica Jaques Pi i investigant i consultant diferents llibres com Picasso. De “Pagese d’Andorra” a “Demoiselles d’Avignon”: un viatge romànic, coordinat per Concepció Boncompte.
També ha passat moltes hores al poble protagonista de la història resseguint totes les passes que l’artista va fer aquells mesos.