pacte d'estat
Andorra vol protegir l'accés a la vivenda a l'acord amb la UE
En dos punts de dos informes s’inclou una clàusula de salvaguarda quan es posi en perill per a la població l’accés a una vivenda
La reunió del pacte d’Estat per l’acord d’associació amb la UE es va reprendre ahir després de la pausa estival amb dos punts que van centrar part de la trobada. El primer fa referència a la sorpresa relativa del toc d’atenció dels reguladors europeus, i l’altre a la intenció de l’executiu d’incloure una clàusula de salvaguarda que permeti a l’executiu andorrà frenar o aturar la lliure circulació de persones o de capitals en un futur hipotètic, en què es pugui posar en risc o s’amenaci l’accés de la població del país al mercat immobiliari.
Aquesta pretensió figura en dos documents que es faran arribar a Brussel·les sobre les especificitats del Principat i va provocar, segons fonts que van estar presents a la reunió, la matisació de Jaume Bartumeu, que va retreure que no es podia parlar en futur d’una situació que ja es pateix –com demostra la moratòria per a la compra d’immobles per part d’estrangers–, i va mostrar el seu desacord que es fes únicament referència al mercat immobiliari. La delegació del Govern, encapçalada per Xavier Espot, va acceptar l’esmena i va reformular aquests punts de dos informes dirigits a la Comissió.
Òbviament, no va faltar sobre la taula la carta dels reguladors europeus a la Comissió Europea en què es mostra desconfiança vers el control financer i les possibles inversions. El punt va ser agregat dilluns. Xavier Espot farà arribar avui al vicepresident executiu de la Comissió Europea, Maros Sefcovic, la incomoditat com s’ha recollit l’opinió dels reguladors perquè es considera que el país ha fet els deures i no es mereix aquesta desconfiança.
Els tres reguladors de la UE, que controlen els bancs, els mercats financers i els mercats europeus dels sectors d’assegurances i pensions, van advertir que els tres països “històricament han mantingut regulacions financeres menys rigoroses” i un acord “pot ser propens al blanqueig de capitals i altres activitats il·lícites”.
Tots els participants van relativitzar aquesta carta –excepte Bartumeu– en considerar que no és l’opinió de la UE i que ara toca centrar-se en la lliure circulació de persones i de capitals, així com defensar Andorra Telecom i FEDA.
Jordi Jordana, president del grup demòcrata, va admetre que la carta els havia “sobtat, perquè no sabem què és el que falta, segons Europa, ja que s’ha avançat moltíssim”. El polític demòcrata va indicar que l’objectiu és mantenir els fluxos migratoris que s’adaptin al país.
Un discurs compartit parcialment per Judith Salazar, que ahir va recordar els esforços des del 2009 de “transposició de la legislació europea en matèria fiscal”, i va atribuir la carta –igual que el non-paper– al temor dels països veïns a una fuga de capitals a Andorra a causa de millors avantatges fiscals. Per Salazar, el més transcendent és la posició de la Comissió. La presidenta del grup socialdemòcrata va remarcar que la situació de Mònaco “és molt dolenta” i va treure importància a la demanda sobre l’habitatge.
Per la seva banda, des d’Acció, Judith Pallarés va fer una interpretació positiva i va apuntar que la Comissió té clar que Andorra té unes especificitats “que s’han de tenir en compte”, encara que va reconèixer que la discussió sobre els monopolis és difícil i s’ha d’intentar “aconseguir un període de transició per a les telecomunicacions”.
Bartumeu, en canvi, no va ser tan complaent: “Ens estan enviant senyals des de Brussel·les fa anys que no es fien del nostre regulador”. I va dir que la carta és el darrer avís, “però el 2021 ja va sortir un altre non-paper i una advertència dels països de l’EFTA, per això no entenc que ara es parli de sorpresa”.
El president de l’AFA té intenció de reunir-se amb el regulador europeu.
ESTUDIS D’IMPACTE
Andorra Recerca + Innovació impulsarà properament un estudi per avaluar l’impacte econòmic que suposaria l’aplicació o no aplicació de l’acord d’associació amb la UE, segons va informar ahir l’executiu als membres de la reunió. El cap de Govern, Xavier Espot, va compartir amb els participants la carta que s’ha enviat als reguladors europeus per contextualitzar la situació d’homologació per lluitar contra el blanqueig de capital i “defensar la reputació del país”.
A més, es va compartir la posició que defensarà Govern durant les pròximes rondes de negociació sobre la lliure circulació de persones i telecomunicacions. En el document també s’han recollit els diferents posicionaments i aportacions que han fet els membres del pacte, “per tenir una posició única de negociació davant de la UE”, segons afirmen en un comunicat. La trobada també va servir per compartir l’agenda d’aquesta tardor, que comença avui amb el desplaçament del cap de Govern a Brussel·les,
A la reunió van prendre part els representants dels partits polítics, tant els que tenen representació parlamentària com els que no en tenen, que configuren el pacte d’Estat.