pacte d'estat
Concòrdia diu que creu en la UE, “però no a qualsevol cost”
La formació política aposta per allargar la negociació “fins trobar l’encaix que respecti les nostres singularitats com a país”
El grup parlamentari de Concòrdia va donar a conèixer ahir els arguments que l’han portat a no entrar a formar part del pacte d’Estat sobre la negociació de l’acord amb la Unió Europea (UE). “Creiem en la UE, però no a qualsevol cost”, va explicar el president del grup parlamentari, Cerni Escalé. En aquest sentit, el partit aposta per “allargar la negociació fins trobar l’encaix que respecti les nostres singularitats”. “Volem una obertura econòmica més mesurada i progressiva i que permeti conservar el nostre teixit productiu”, va afegir Escalé.
Entre els aspectes que la formació considera que no són positius per al país, i que, per tant, els porta no tan sols a no entrar al pacte d’Estat, sinó a rebutjar el text que s’està negociant, hi ha la finalització del règim d’autorització prèvia de les inversions estrangeres. Així, per exemple, no es podrien establir quotes per als no residents pel que fa a l’adquisició d’immobles. “És la consolidació del procés d’obertura econòmica, malgrat la manca de diversificació econòmica i la poca atracció d’empreses i projectes d’alt valor afegit”, va emfasitzar Escalé, que va recordar que la majoria de la inversió que rep el país és en el sector immobiliari, fins al punt que s’han comptabilitzat més de 1.000 milions d’euros en els últims set anys.
Un altre aspecte negatiu de l’acord seria la lliure prestació de serveis, que suposarà una “competència deslleial” per als professionals liberals. Concòrdia tampoc veu bé que no es puguin mantenir les quotes migratòries, fet que impediria un creixement sostenible, i que l’acord impliqui “la condemna de perdre Andorra Telecom com a operador públic”, fet que representarà una pèrdua important d’ingressos per a l’Estat, de prop de 40 milions d’euros cada any.
Finalment, aquesta força política també veu malament que el Consell General no formi part del comitè mixt, òrgan que s’encarregarà de la supervisió de l’acord d’associació, ni que el Tribunal de Justícia de la UE dirimeixi els possibles conflictes que pugui haver-hi entre les dues parts, perquè “és una concessió de sobirania inassumible”. Escalé, que va estar acompanyat pel també conseller general Pol Bartolomé, va manifestar que “seria hipòcrita per part de Concòrdia seguir negociant en un acord d’associació amb el qual no estem d’acord”. Escalé va aprofitar la compareixença per criticar el Govern per parlar només dels beneficis de l’acord amb la UE, però no dels riscos que comporta, “fet que és una greu irresponsabilitat”. “La gent també ha d’estar informada dels riscos”, va remarcar.