reunió amb el president català

Espot i Aragonès es comprometen a treballar a favor del català

Espot i Aragonès, ahir davant d'agents dels mossos amb l'uniforme de gala.GENERALITAT DE CATALUNYA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Xavier Espot, i el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, es van reunir ahir a Barcelona per donar un nou impuls a les relacions bilaterals, que es volen intensificar des de fa un parell d’anys. Una de les decisions preses a la trobada va ser la creació d’un grup de reflexió per col·laborar en la solució de problemàtiques comunes en l’àmbit fronterer. Es tracta, segons va explicar Espot en una compareixença conjunta després de la reunió, de “trobar solucions a les problemàtiques reals” de la ciutadania, entre les quals la manca d’habitatge a preu assequible que pateix Andorra i que ja es nota a la comarca veïna.

Tot i això, el cap de Govern va afirmar que “Andorra no és la responsable” que la problemàtica de l’habitatge s’hagi fet extensiva a l’Alt Urgell. “És una problemàtica comuna que afecta Andorra, Catalunya i l’Alt Urgell, i són els mals del creixement econòmic, sobretot després de la pandèmia, els que ha fet venir més treballadors”, va assenyalar, recalcant que “no es tracta de responsabilitzar cap dels dos territoris”. En aquest sentit, el cap de Govern va reconèixer que “la problemàtica existeix a banda i banda de la frontera” i, per tant, l’objectiu és “unir esforços” i “crear sinergies” per obtenir millors resultats en les polítiques que s’apliquin des d’Andorra i Catalunya.

Per la seva banda, Aragonès va indicar que un dels compromisos del seu govern és treballar per “garantir el dret a l’habitatge” i, així, preveu la construcció d’uns 10.000 habitatges en tres anys, una part dels quals es construiran “al Pirineu i l’Alt Urgell”.

Més enllà de l’àmbit fronterer, durant la trobada d’ahir al Palau de la Generalitat es va acordar crear quatre grups de treball per incrementar la col·laboració en diverses matèries, com són les infraestructures, la gestió dels residus, la salut o l’energia. Totes dues parts estan a punt de rubricar en els propers mesos acords de col·laboració en l’àmbit de la formació professional i altres dos sobre prevenció i extinció d’incendis i l’intercanvi d’infraestructures esportives per al foment de l’esport d’alt nivell. Espot i Aragonès van coincidir que cal continuar aquesta cooperació i, en aquest sentit, van destacar el bon funcionament dels convenis de col·laboració signats els darrers mesos sobre fauna i meteorologia, al temps que també es van comprometre a continuar treballant en el foment de la llengua catalana.

Aquesta ha estat la tercera reunió bilateral entre tots dos mandataris, després que es reprenguessin el juny del 2021 les trobades al més alt nivell, l’última de les quals va tenir lloc el febrer de l’any passat.

MÉS

-Cooperació en salut

Després que l’acord en matèria sanitària amb Espanya ja estigui firmat, Andorra i Catalunya concretaran a partir d’ara quins són els àmbits en què hi pot haver col·laboració.

-Suport amb relació a la UE

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va donar suport al procés de negociació de l’acord d’associació amb la UE. “Desitgem que pugui culminar amb èxit”, va afirmar Aragonès.

-Nova trobada el 2024

Espot i Aragonès van fixar la propera trobada d’alt nivell, que se celebrarà durant el 2024, al temps que van refermar la voluntat d’impulsar les reunions sectorials periòdiques.

El cap de Govern, Xavier Espot, amb el president català, Pere Aragonès.

tracking