El síndic anima a “bastir consensos”

Ensenyat destaca el “paper central” del Consell per fer front als reptes pendents del país

Carles Enseñat, a la tercera seu del Consell General.sfga/C. esteve

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El síndic general, Carles Ensenyat, es va referir ahir al seu discurs amb motiu del Dia de Meritxell a la importància del Consell General a nivell institucional al país. “El Consell té un paper central en qüestions que definiran el nostre present i futur i també la vida de les generacions més joves”, va afirmar. Ensenyat va recordar els reptes als quals ha de fer front el país, com la sostenibilitat del sistema de pensions de la CASS, la manca d’habitatge, la millora del poder adquisitiu, la preservació del medi natural, la transició energètica i la lluita contra el canvi climàtic o l’encaix a la Unió Europea (UE). “Hem d’esmerçar els nostres esforços a aconseguir que allò que tractem i debatem, i allò que acordem i aprovem, tingui un impacte directe i positiu en la vida de les persones”, va emfasitzar el síndic general , afegint que cal “debatre a fons però evitar els debats estèrils o excessivament formalistes i centrar-nos en la matèria i en l’essència de les coses”. En aquest sentit, Ensenyat va demanar que es puguin “bastir consensos” al voltant de qüestions tan rellevants com les que havia esmentat.

El tradicional discurs del síndic general va tenir lloc en aquesta ocasió a la sala del Consell General al Santuari de Meritxell, la tercera seu parlamentària. Això va ser així perquè aquest any es commemoren els 150 anys des que el Consell General va proclamar la mare de Déu de Meritxell patrona de les Valls d’Andorra.

D’aquesta manera, el conjunt del discurs del síndic es va centrar en bona part en aquesta commemoració. Ensenyat va qualificar aquesta proclamació de “molt genuïna”, tenint en compte que “normalment és el Vaticà qui proclama els patronatges dels països i territoris, però en el nostre cas no fou així: el Consell va fer la proclamació i dues dècades més tard va demanar al Vaticà que ho acceptés”. Aquesta forma de fer “s’adequa perfectament al que ha estat la tradició institucional andorrana”, com ho demostra per exemple el naixement del Consell General, que va ser “per decisió espontània dels andorrans i no pas com una concessió dels seus Coprínceps”, o el dels comuns i quarts.

REACCIONS

“Ha estat un discurs positiu i institucional”

Jordi Jordana, Grup Demòcrata

El president demòcrata va qualificar de “molt positiu i institucional”, i per tant “molt encertat” el discurs del síndic. “Ha sabut combinar el passat per saber on anem, i deixar clar que més enllà de les lluites diàries hi ha coses a mantenir, com el Coprincipat”.

“Hem de ser un poble unit com ha dit el síndic ”

Cerni Escalé. Concòrdia.

El president de Concòrdia assegura que el Dia de Meritxell és una bona ocasió per enfortir “l’esperit patriòtic andorrà i els reptes que tenim” i “ser un poble unit com ha dit el síndic”. “És el dia nacional d’Andorra i el discurs del síndic això ho ha indicat prou bé”, va afegir.

“Cal anar tots a l’una per trobar solucions”

Pere Baró, Grup Socialdemòcrata

El conseller del PS va destacar del discurs del síndic el concepte d’utilitat de les institucions per tractar els problemes del país. “És molt important anar tots a l’una per trobar solucions”, va opinar Baró. “Les lleis s’han de fer de forma conjunta”, va afegir.

“El discurs del síndic ha estat fantàstic”

Carine Montaner, Andorra Endavant

Va considerar que el síndic “ha fet moltes coses per fer progresar el Consell General i el seu discurs va en aquesta línia”. Per aquesta raó, la consellera va dir que havia estat un discurs “fantàstic” en posar “el Consell com a centre de les nostres institucions”.

“Ha estat un discurs molt patriòtic”

Víctor Pintos, Conseller general

“Ha estat un discurs molt complet, emotiu i patriòtic reforçant la institució, com així ha de ser”. va afirmar el parlamentari no adscrit. Per a Pintos, el Consell és uns institució “estratègica i històrica”, com va ressaltar el síndic general en el seu discurs.

PRIMERES VEGADES A MERITXELL

G. Decathalonge / L. Quesada - Canillo El santuari es va omplir ahir de bat a bat en motiu de la Diada de Meritxell i, per a alguns assistents, va ser la primera vegada que acudien a la basílica un 8 de setembre. L’Agustí té 48 anys. És català, però fa 30 anys que viu al Principat i ahir per primer cop va visitar el santuari de Meritxell per celebrar-ne el dia nacional del país. “Ja tocava”, va assegurar entre riures. Va arribar caminant des d’Encamp amb els seus dos fills, que han nascut al Principat, però que tampoc havien visitat la basílica el Dia de Meritxell. Montserrat Giral també és catalana, però fa una mica més que viu a Andorra. Concretament, 69 anys. Ahir també era la primera vegada que pujava al santuari un 8 de setembre, i ho va fer amb la seva amiga andorrana Agustina Closa qui, al contrari seu, va assegurar que “ha perdut el compte” de tantes vegades que ha pujat a la basílica per celebrar la jornada. L’Agustina no és l’única que té aquest costum religiós. La María José i en Josep tenen 55 i 58 anys. Són de dos municipis de Catalunya, Mollet i Manresa, però fa 20 anys que viuen al Principat. “Som creients i sempre que poden venim al santuari per celebrar la Diada de Meritxell”, van explicar. Per la seva banda, l’Almudena és professora i es va traslladar al país fa poc menys d’un any. L’any passat no hi era per celebrar la diada i enguany “no tenia cap dubte” que pujaria al santuari per fer-ho. “Ara quan acabi la missa el meu fill i jo anirem caminant des del santuari de Meritxell fins a Canillo”, van contar, i van assegurar que la intenció és mantenir aquest costum molt més temps. La Diada nacional d’Andorra va ahir commemorar els 150 anys de la proclamació de la Mare Déu de Meritxell com a patrona de les Valls d’Andorra per part del Consell General.

Autoritats i ciutadans ballant.

tracking