dia de meritxell

El Vaticà s'obre a una solució a l'avortament

El representant de la Santa Seu afirma que hi ha una reflexió conjunta per resoldre la qüestió, que és “molt delicada i complexa”

Xavier Espot, Joan-Enric Vives i Pietro Parolin, ahir a l'entrada del santuari de Meritxell.SFGA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

“Esperem trobar una solució satisfactòria per a tots.” Aquesta va ser la resposta que va donar ahir el secretari d’Estat de la Santa Seu, Pietro Parolin, quan se li va preguntar en relació a la possibilitat de posar en marxa al país fórmules que garanteixin el dret a l’avortament de les dones. Parolin va afirmar que s’ha iniciat una reflexió entre la Santa Seu i Andorra sobre aquesta qüestió, que va qualificar de “molt complicada i complexa”, tenint en compte el principi de la defensa del dret a la vida en totes les seves fases que preconitza l’Església catòlica com a principi fonamental, raó per la qual cal “molta discreció i molta saviesa” per abordar-la. A més, l’Església prioritza també, segons va voler recordar, l’ajuda concreta a totes les persones que es troben en dificultat, entre elles les dones embarassades que tenen impediments per tenir el fill. En aquest sentit, el que és el número 2 de la Santa Seu va manifestar que hi ha “diàleg” amb el Govern per trobar possibles solucions en aquest tema, en què s’ha de tenir també en compte, segons va afirmar, el “sistema constitucional” amb un bisbe com a Copríncep, que està actualment en vigor. Per aquesta raó, el representant de la Santa Seu va afirmar que és una qüestió “que no es pot resoldre d’avui per demà”.

Parolin va manifestar també, a preguntes dels mitjans de comunicació, que “no hi ha cap canvi a la vista” pel que fa a la possibilitat que la Santa Seu nomeni una diòcesi andorrana i que, per tant, desaparegui el sistema de Coprincipat actual. És més, segons va indicar, mai s’ha parlat amb Andorra sobre aquest punt. “No sé per què es diu a la premsa que hi haurà un canvi per part de la Santa Seu perquè mai s’ha parlat d’això i mai s’ha tret a col·lació aquest tema”, va assenyalar el secretari d’Estat, negant d’aquesta manera que pugui haver-hi variació en el sistema institucional d’Andorra des del punt de vista del Vaticà. “Volem que les coses continuïn com estan ara i, per part nostra, donem tot el suport que es pot donar, tot i que no hi ha una competència directa de nosaltres sobre aquest assumpte”, va afegir Parolin, que va deixar clar que “no hi ha una idea de canvi del sistema constitucional del Principat”.

En aquest mateix sentit, el cap de Govern, Xavier Espot, va explicar que no té “cap notícia d’un eventual canvi, que no ho hem esmentat en les reunions que hi ha hagut entre les dues parts”. “Nosaltres ens sentim perfectament còmodes amb l’estatu quo, cosa que significa evidentment el manteniment del nostre règim institucional, és a dir, del Coprincipat i del fet que aquest sigui ocupat de manera única i indivisa per les dues personalitats que actualment es preveuen i creiem que hem de treballar perquè això prosperi en el futur des del diàleg, com ha esmentat el cardenal Parolin”, va indicar Espot. De fet, Parolin va deixar entreveure en les seves declaracions que hi haurà un bisbe coadjutor fins que es produeixi la jubilació de Joan Enric Vives, tot i que també va assenyalar que, segons la pràctica vaticana, aquest últim podria allargar dos o tres anys la seva estada en el càrrec més enllà els 75 anys, que aviat complirà. Per a Parolin, el bisbe coadjutor és una “bona fórmula” perquè la persona que més endavant haurà de ser Copríncep episcopal vagi coneixent la realitat del país tot i no tenir cap autoritat. “Ja hi ha una tradició en aquest sentit”, va dir el cardenal. Sobre la possibilitat de modificar l’actual concordat entre Andorra i la Santa Seu, Parolin va indicar que “és un instrument vàlid” i que “l’important és que s’apliqui”. De la mateixa manera, Espot va dir que no està entre les prioritats fer canvis en aquest acord.

Tant Parolin com Espot van destacar les bones relacions entre els dos estats i es van mostrar satisfets de les reunions de treball habituals. “Per a nosaltres és un autèntic honor haver rebut aquesta visita del més alt nivell fins ara, que coincideix amb una data tan significativa per a nosaltres com és la proclamació de la verge de Meritxell com a patrona d’Andorra, sinó també amb 15è aniversari de la firma del concordat amb la Santa Seu”, va manifestar Espot. I és que, segons va afirmar el cap de Govern, hi ha un “diàleg excel·lent” no només amb l’Església catòlica, sinó també amb la Santa Seu com a Estat, amb el qual es manté “un bon treball bilateral” i es col·labora també en temes “més de caràcter multilateral”. “Compartim molts valors i reptes comuns, com són la defensa dels drets humans, de l’Estat de dret, de la democràcia i de la solidaritat a través de l’acollida de refugiats. I és per aquest motiu que Andorra col·labora amb la Senta Seu a través de la Comunitat de Sant Egidi en l’acollida de refugiats sirians gràcies a un protocol que vam firmar l’any 2018”, va afirmar Espot, que també va esmentar “la lluita contra el canvi climàtic” com una altra de les matèries de cooperació en què estan compromesos tots dos Estats, àmbit en el qual s’ha parlat de la possibilitat de posar en marxa una coalició de petits estats per “crear sinergies davant d’aquest repte que tenim tota la humanitat”. Espot es va referir també al treball conjunt per celebrar el 2025 el 30è aniversari de l’establiment d’Andorra de relacions diplomàtiques amb la Santa Seu, “una efemèride que serà important”.

Parolin, per la seva part, va agrair la invitació per visitar Andorra, que tot i que es remunta a anys enrere, no s’ha pogut materialitzar fins ara. “Vull expressar la meva alegria i gaudi per estar aquí, i agraeixo una acollida que ha estat molt cordial”, va manifestar. “Hem posat fonaments molt sòlids en les nostres relacions i s’han multiplicat també les ocasions d’intercanvi i trobades”, va dir. “Tenim clar que és important treballar junts en problemes globals que són de difícil solució”, va afegir Parolin.

VISITA DEL PAPA: "TOT ES POSSIBLE"

Les peticions perquè el Sant Pare faci una visita oficial a Andorra s’han multiplicat aquests dies. El secretari d’Estat, Pietro Paroli, va manifestar que “tot és possible” i va esmentar, entre els aspectes que podrien facilitar-la, que un dia seria suficient perquè es materialitzés. El Papa Francesc acostuma a donar a conèixer els viatges de l’any al gener i, en aquest sentit, caldrà esperar a aquest mes per veure si Andorra s’inclou entre els previstos per al 2025, malgrat la seva feixuga agenda.

El secretari d'Estat del Vaticà, Pietro Parolin, i el cap de Govern, Xavier Espot, durant la compareixença.

tracking