El cervell de la trama PDVSA té un botí artístic valorat en18 milions de dòlars
El patrimoni del cosí d’un exministre inclou una selecta col·lecció de 67 pintures
El descens és una pintura del 1897 del mestre realista veneçolà Arturo Michelena. Considerat una de les figures pictòriques més destacades del segle XIX a Amèrica Llatina, aquest artista cèlebre per batre rècords el 2004 a les subhastes de Sotheby's de Nova York és també el favorit de l'empresari Diego Salazar, un dels presumptes cervells de la xarxa d'una trentana d’exjerarques chavistes que van saquejar 2.000 milions a la principal firma estatal del seu país, Petrolis de Veneçuela SA (PDVSA).
Al costat d’El descens, valorada en 935.000 dòlars, Salazar posseïa el 2008 un total de 19 obres de Michelena. Un tresor que engrosseix una selecta galeria de 67 peces de reconeguts creadors veneçolans. Armando Reverón, Federico Brandt, Antonio Herrera Toro, Tito Salas, César Rengifo, Jesús Soto o Manuel Cabré conformen, entre d'altres, el botí pictòric de l'empresari.
El valor de mercat d'aquesta col·lecció el 2008 va pujar a 18 milions de dòlars, segons un informe confidencial a què ha tingut accés El País i que recull News. La Unitat d'Intel·ligència Financera d'Andorra (Uifand), que investiga Salazar per blanqueig de capitals, signa aquest document datat el novembre del 2022.
Cosí germà de Rafael Ramírez, exministre de Petroli, president de PDVSA i Ambaixador de Veneçuela davant l'ONU, Rafael Ramírez, va acumular el seu tresor artístic entre el 2008 i el 2009, quan presumptament va pilotar la xarxa de saqueig. O, cosa que és el mateix, mentre actuava com un dels líders d’un grup que guanyava diners cobrant suborns a empreses –fonamentalment xineses– a les quals posteriorment es van adjudicar contractes energètics i del qual es beneficiaven els exviceministres chavistes d’Energia Nervis Villalobos i Xavier Alvarado. Des de l'any 2015, la Batllia està investigant el saqueig. Salazar va ser processat el 2018 per blanqueig de capitals a BPA. També van ser acusats formalment a Andorra –on la xarxa va aportar 2.000 milions de dòlars entre el 2007 i el 2012– l'executiu de la petroliera, Francisco Jiménez Villarroel; l'exadvocat de l'empresa Luis Carlos de León Pérez; i el magnat de les assegurances veneçolà Omar Farías.