Andorra recicla prop del 50% dels residus que genera
Es van generar gairebé 150.000 tones de deixalles, un 8,6% més respecte l'any anterior
El ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, juntament amb la directora del Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Ferrer, han presentat els resultats i balanç de la gestió dels residus urbans així com les dades de seguiment i control de la qualitat ambiental de l’any 2022.De la totalitat dels residus urbans que es generen al país prop del 50% passen per un procés de reciclatge, el que suposa assolir els objectius establert al Pla Nacional de Residus amb horitzó 2020.
Casal i Ferrer han explicat que s’han generat 50.716 tones, el que suposa un increment del 9,3% respecte el 2021, dada que s’explica per la recuperació econòmica i turística que s’ha produït al país després de la pandèmia de la COVID-19. Tot i aquesta dada, i tal com ja s’ha destacat el 50% del total de residus generats ha passat per un procés de reciclatge. La recollida selectiva que més tones recicla continua sent el paper i cartró, seguit del vidre, envasos lleugers i la matèria orgànica.
En aquest punt, el ministre ha recordat que el nou Pla Nacional de Residus (PNR), aprovat al desembre del 2022, té com a objectiu assolir nivells de reciclatge del 65% l’any 2035.
Qualitat de l’aigua, de l’aire i acústica
També s'ha fet un balanç del control i qualitat de l’aigua superficial que circula pels rius del país. Durant el 2022 el 68% de les estacions de control de la qualitat fisicoquímica distribuïdes arreu del país han registrat valors de qualitat entre excel·lent i bona. Les xifres registrades continuen constatant que l’aigua dels rius d’Andorra supera amb nota els paràmetres de control. Així, per sisè any consecutiu no es registra cap estació de control amb una qualitat dolenta ni molt dolenta.
Quant al balanç de la qualitat de l’aire, les dades mostren una situació similar a la de l’any anterior. Durant l’any 2022 el 84,5% del temps l’índex de qualitat es va situar entre excel·lent i bo, puntualment interromput per fenòmens o intrusions d’aire càlid amb pols procedents de l’Àfrica (calima) que disminueixen la qualitat o la pols d’obres properes a l’estació de referència.
Finalment, en la mateixa sintonia es mostren les dades del balanç de la qualitat acústica registrada durant el 2022. En aquest cas els resultats apunten que el 87% de les estacions tenen una qualitat entre excel·lent i bona, això suposa que només un 9% es van situar en valors acceptables i només un 4% d’estacions en qualitat dolenta.