agricultura
Casal descarta com una prioritat legalitzar el cultiu de cànnabis
Assegura que és un projecte embrionari i que disposa de quatre anys per fer-ho
El ministre d’Agricultura i Medi Ambient, Guillem Casal, va declarar al Diari que la legalització del cultiu de cànnabis terapèutic es troba en un “procediment molt inicial” i no preveu que es faci a curt termini. El ministre va aclarir que “tot just acaba de començar la legislatura” i que el ministeri té moltes altres propostes sobre la taula. “Aquesta n’és una més”, va manifestar Casal.
Ara per ara, el pas que ha fet és reunir-se aquest estiu amb l’APRA (l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra) per analitzar els estudis impulsats per l’associació sobre els efectes del cultiu i contrastar-los amb la informació de què disposa l’executiu. La reunió per conversar amb l’entitat va quedar pendent des de l’anterior govern i, ara per ara, Casal està pendent d’analitzar-ne les conclusions, les necessitats del sector primari i valorar la viabilitat de fer la pràctica legal: “Hem de veure si el projecte encaixa per fer una llei”, va explicar el màxim responsable d’Agricultura i Medi Ambient, el qual també va manifestar que té en compte que el sector agrícola vol ser partícip del procés: “Hem d’acabar d’analitzar, hi treballarem conjuntament”.
Alguns dels neguits de la legalització del cànnabis fins ara han estat que esdevingui una pràctica banal i que faciliti les drogodependències. En aquest sentit, Casal va aclarir que no es tracta de marihuana, sinó de cànnabis terapèutic. El THC (tetrahidrocannabinol) és el component més beneficiós i abundant en les varietats de la plantació de cànnabis. La seva producció i extracció presenta beneficis per a la indústria farmacèutica, ja que té propietats beneficioses per pal·liar algunes malalties, com ara l’epilèpsia infantil, i alleugera els efectes en els tractaments contra el càncer, com les nàusees o els vòmits. El ministre va reiterar que dona suport al sector primari i està obert a trobar propostes i solucions per projectar la llei: “És necessari aportar-hi la visió més productiva per a ells”.
La possibilitat de fer legal el cultiu de cànnabis terapèutic es va presentar el febrer del 2020, una proposta que es remunta a l’anterior legislatura, en mans de Sílvia Calvó. L’exministra, però, es va veure amb l’obligació d’endarrerir el procediment per la situació pandèmica i la delicadesa de la qüestió, ja que es va haver de col·laborar amb especialistes i fer els estudis pertinents per valorar la viabilitat de la pràctica.
El novembre del 2021, durant les conclusions d’un informe fet per l’IRTA (l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries), Calvó va avançar que la proposta era viable, però que es faria “sense pressa i sense calendari”.
Finalment, l’estiu passat l’exministra va confirmar que el projecte quedaria traspassat a la següent legislatura. Segons va declarar Calvó en aquell moment, va ser per “qüestions de calendari parlamentari”.